tisdag 1 november 2011

Lyxliraren Nils Grandelius

Restaurangen på Skovshoved Hotel.

Lite överraskad blev jag när jag fick veta att Nils Grandelius spelar för nybildade schackklubben Philidor i Danmark. Laget startar i 1. række, gruppe 1 i Köpenhamn, det vill säga i praktiken i division 4. Men när jag ser bilder från Philidors hemmaarena har jag större förståelse för hans beslut. Klubben spelar sina hemmamatcher på fyrstjärniga Skovshoved Hotel beläget vid kusten norr om Köpenhamn. Hotellets restaurang, där kökschefen Frank Svärd frontar, tilldelades utmärkelsen Bib Gourmand i årets Michelinguide. Bara en sån sak. Jag skulle inte ha något emot att spela en bortamatch där.

I den här artikeln från Politiken berättar Frank Svärd om sitt kök hemmavid och jag noterar att åtminstone en detalj överensstämmer med mitt kök: liksom mästerkocken använder jag Maldon saltflingor.

Den som tilldelats Bib Gourmand har presterat vällagad mat till bra pris. Utmärkt så. Det krävs mer för att få en Michelinstjärna och mycket mer för att i likhet med Noma få två stjärnor. Det finns för övrigt tio restauranger i Köpenhamn med Michelinstjärnor. Där kommer Stockholm och andra nordiska städer i lä. Och nån gång i mitt liv hoppas jag få möjlighet att stiga in och slå mig ner vid ett bord på Noma. En himmelsk tanke.

Just det, Nils. I går kväll debuterade han för Philidor, som fick nöja sig med segersiffrorna 6-2.

Philidor – Amager 6 – 2
GM Nils Grandelius - Peter M. Lunding 1-0
IM Klaus Berg - Peter Wieth-Klitgaard remi
Jan Andersen - Mogens Bach Nielsen remi
IM Svend Hamann - Henrik Hauge Andersen 1-0
Mogens Moe - Arne Vagn Møller 0-1
Morten Andersen - Bjarne Anthony 1-0
Niels Skou - Sven Løntoft 1-0
Louise Winther Fredericia – Kim Larsen 1-0

* * * * *

Fler LASK-are i utländska lagserier: Axel Smith blev ju norsk mästare med Kristiansund. Inför kommande säsong har mästarlaget förstärkt med Hans Tikkanen och Tiger Hillarp Persson.