fredag 24 maj 2013

Sigemanturneringen – rond 3

Loek van Wely gick upp i delad ledning. Foto: Calle Erlandsson

I dag gjorde Ulf Andersson sitt sista pass i kommentatorrummet för den här gången. Hans kommentarer är ofta träffsäkra och han uttrycker sig ibland härligt drastiskt: ”Man kan aldrig tillåta sådana saker. Det är kriminellt.” Han blir riktigt bedrövad av dåliga drag och entusiastisk av motsatsen. Nigel Short fick lovord för hanteringen av d-bonden i partiet mot Nils Grandelius:

Nigel Short – Nils Grandelius
Vit drar


25.d5!
Segervapnet sätter sig i rörelse och det går inte att slå bonden. I kommentatorrummet pekade Andersson & Brynell på 25...Lxd5 26.Txd5 Txd5 27.Le6+ och 25...Txd5 26.Txd5 Lxd5 27.Td1. I den senare varianten faller 27...Lb7 på 28.Le6+ med matt, och 27...De4 på 28.Lf3.
25...h5 26.d6


Nu hotar bland annat damfångst med 27.Lc1. Återstår desperata räddningsförsök.
26...hxg4
Efter 27.dxc7 Dxc7 kan svart kämpa på. Short är helskärpt i slutforceringen.
27.g3! De5


28.Dxe5
Det är faktiskt bättre att slå med damen än med tornet.
28...Sxe5 29.dxc7 Te8


30.Txe5 uppg.

En stark återkomst av Short efter gårdagens förlust.

Richard Rapport pressades av Ivan Sokolov, men försvarade sig väl och höll remi. Jonny Hector stod bättre mot Emanuel Berg, men Emanuel lyckades ordna till ett motspel, och när Jonny beslöt sig för att byta av vitfältslöparna vände partiet enligt Ulf Andersson. Grannen Stellan: ”Vi kan väl titta på Hector–Berg, för där kan det ju bli en svensk poäng. Det ser sämre ut i de andra partierna.” Det var till slut Emanuel som tog hem poängen. Topprankade Loek van Wely gick upp i delad ledning genom att besegra Hans Tikkanen.

Rond 3
Ivan Sokolov – Richard Rapport remi
Nigel Short – Nils Grandelius 1-0
Hans Tikkanen – Loek van Wely 0-1
Jonny Hector – Emanuel Berg 0-1

Ställningen efter tre ronder:
Richard Rapport, Ivan Sokolov och Loek van Wely 2; Emanuel Berg, Nils Grandelius och Nigel Short 1,5; Hans Tikkanen 1; Jonny Hector 0,5 poäng.

Stellan: ”Rapport är nog glad för nu har han kvar att spela med de fyra svenskarna.”

Rond 4
Richard Rapport – Nils Grandelius
Ivan Sokolov – Hans Tikkanen
Loek van Wely – Jonny Hector
Emanuel Berg - Nigel Short

Partierna genomspelbara.

I morgon klockan 10–13 blir det simultaner med Ulf Andersson och Stellan Brynell i Gröna hallen på centralstationen i Malmö. Och när Ulf har avslutat den föreställningen tar han tåget hem till Arboga.