tisdag 28 maj 2013

Sigemanturneringen – rond 7

Nils Grandelius delade förstaplatsen. Foto: Calle Erlandsson

Ivan Sokolov har varit med i Sigemanturneringen sex gånger under årens lopp och förlorat i sista ronden vid ett par tillfällen. I dag väntade Nils Grandelius på andra sidan brädet och båda hade en topplacering inom räckhåll. Det är arton år sedan Sokolov vann turneringen och det var i hans första försök. Det skulle inte bli en repris på den succén.

Nils Grandelius – Ivan Sokolov
Svart drar


30...Df6?
30...Tf6 är det minst onda, för nu har vit en avgörande framstöt. I kommentatorrummet pekade Stellan på den möjligheten och såg rätt nöjd ut när draget kom till utförande.
31.f4!!
Det hotar 32.T1c6 med damvinst. Om damen då retirerar till e7 så finns gaffeln på g6.
31...Kh7 32.T1c6 De7 33.Dd5


Svart kan inte slingra sig ur bindningen av springaren.
33...exf4 34.Sf5 Df8 35.Td6
35.gxf4 och vit slipper oroa sig för motspel på f-linjen.
35...fxg3 36.Sxg3 De8 37.Sf5


37...g6?
Det förlorar direkt. Stellan hade svårt att finna förnuftiga drag för svart, men pekade på 37...a5 och framåt med a-bonden. Det hade faktiskt krävt lite arbete för vit, men efter till exempel 38.Sxd4 Df8 39.Sf5 De8 40.d4 a4 41.Ta7

analys

verkar svarts motspel neutraliserat.
38.Sxd4 Kh8 39.Se6


39...uppg.

Efter partiet gjorde Sokolov sträckan från spelbordet till hissen på sex sekunder blankt.

Det gick rykte på stan att Stellan hade börjat tvivla på Franskt, men det var nog bara för några sekunder. Nigel Short valde att spela avbytesvarianten i Franskt med rockader på ömse flyglar mot Hans Tikkanen, men så småningom kunde det blåsas faran över. Shorts offensiva idéer slog inte igenom, Stellan kunde andas ut. Remi. Det blev det även i partiet mellan Emanuel Berg och Loek van Wely. Där kämpades det tills bara kungarna var kvar på brädet.

Jonny Hector var aldrig elev i den sovjetiska schackskolan, den som föreskriver att man bör eftersträva en remi efter en förlust. Eller också skolkade han från remilektionerna. Nu avslutade han med förlust mot Richard Rapport.

Rond 7 (sista ronden)
Nigel Short – Hans Tikkanen remi
Nils Grandelius – Ivan Sokolov 1-0
Emanuel Berg – Loek van Wely remi
Jonny Hector – Richard Rapport 0-1

Slutresultat:
Richard Rapport, Nigel Short och Nils Grandelius 4,5; Ivan Sokolov och Loek van Wely 4; Hans Tikkanen 3,5; Emanuel Berg 2; Jonny Hector 1 poäng.

Nils gjorde ett eloklipp i Sigemanturneringen. Riktningen är alldeles korrekt. Nu väntar öppna turneringar i Sarajevo och Varna (Golden Sands) innan det är dags för SM i Örebro.

Partierna genomspelbara.