Sergej Karjakin vann igen och leder nu turneringen i Stavanger. Foto: norwaychess.com
INGEMAR JOHANSSON:
I andra ronden var det dags för det efterlängtade mötet mellan utmanaren och mästaren, mellan Magnus Carlsen och Vishy Anand. Magnus pressade på i ett Sicilianskt parti med det nya modedraget 3.Lb5, men Vishy försvarade sig exakt och var aldrig i någon egentlig förlustfara. Efter avslutande avvecklingar tog man så remi i 59:e draget. Ännu ett remiparti noterades, nämligen det mellan Veselin Topalov och Tejmur Radjabov.
Levon Aronian spelade avbytesvarianten i Slaviskt och etablerade relativt tidigt ett påtagligt tryck mot Hikaru Nakamura, som så småningom fick ge upp partiet. Aronians variantval väckte en viss förvåning, men avbytesvarianten är nog mindre harmlös än sitt rykte. Man kan påminna om att Alexander Morozevitj har inhöstat en del triumfer med den. Peter Svidler spelade än en gång Grünfeldindiskt, nu som svart mot Wang Hao, som valde den moderna varianten med 3.f3. Den behandlade han väl och kunde tillräkna sig en seger efter i stort sett övertygande spel.
Sergej Karjakin hade som svart en hel del besvär med Jon Ludvig Hammer, som höll spelet väl uppe i ett Damindiskt parti. När tidsnöden var avklarad finner vi följande ställning på brädet. Den är tämligen jämn, även om svart har ett visst initiativ.
Jon Ludvig Hammer – Sergej Karjakin
Vit drar
41.a4 De2+ 42.Dxe2 Txe2+
Karjakin söker sin lycka i slutspelet, en fas av spelet där Hammer har vissa svaga punkter, vilket hans parti igår mot Peter Svidler klart visade.
43.Kh3 Te4 44.Tf5 Tc4
45.Td5?!
Förmodligen är 45.Tf4!? Txf4 46.gxf4 Kf7 47.Kg4 Ke6 remi enligt Karjakin på presskonferensen.
45...Kf7 46.Th5?!
Ett annat aktivt och förmodligen bättre drag var 46.Td7+, t.ex. 46...Kf6 47.Tb7 Txa4 48.Sb8 Ld4 49.Sd7+ Ke6 50.Sf8+ Kd5
Analysdiagram
51.Sd7 Tb4 52.Sxb6+ Ke6 53.Sc8 a4 54.b6 a3 55.Ta7 Tb3 och vit har fortfarande praktiska chanser.
46...Txa4 47.Txh7 Te4 48.Th8 a4 49.Ta8
49...a3
"Nu var jag säker på att vinna." – Karjakin.
50.Sd8+ Kf6 51.Sb7 Le7 52.Ta6 Ke5 53.Kg2 Tb4 54.Txb6 Ta4
55.uppg.
Karjakins vinst innebar att han gick upp i ensam ledning. I morgon väntar följande möten: Anand-Topalov, Nakamura-Carlsen, Svidler-Aronian, Radjabov-Hammer samt Karjakin-Wang Hao.
Ställning efter två ronder:
1) Sergej Karjakin 2; 2) Levon Aronian 1,5; 3-8) Vishy Anand, Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wang Hao, Veselin Topalov, Peter Svidler 1; 9) Tejmur Radjabov 0,5; 10) Jon Ludvig Hammer 0 poäng.
* * * * *
Damboxning – ett annorlunda inslag i en invigningsceremoni för en schackturnering. Foto: Olle Ålgars
LG: När Peter Hlawatsch bjuder in till schackfest vet man inte vad som väntar. Jo, jag visste ju att det skulle bli damboxning på invigningen för Peter undrade för ett tag sen om min dotter Lisa kunde tänkas vara intresserad av att kliva in i ringen. Då kunde jag förnöjt meddela att Lisa har lagt handskarna på hyllan.
Det blev i stället två tjejer från Narva och de var rätt snälla mot varann. Det var faktiskt hårdare tag när schackspelarna tog över. Vid brädena. Lisa gick för övrigt tretton matcher, vann alla och tyckte att det fick räcka. Där är hon olik pappa. Jag gick fyra ronder i dag SCT:s veteranturnering på Hotel Täby Park, blev knockad två gånger, men tänker inte lägga av för det. Dagens fundering: Kirsan Iljumsjinov är ju väldigt mån om att tillfredsställa IOK för att komma in i stora OS. Därför fick vi dopningskontroller. Tänk om han nu föreslår att schackspelare som förlorar på ett grymt sätt ska stängas av från spel i en månad eller två, ungefär som i boxningsvärlden. Hoppas att Kirsan inte läser den här bloggen ...
Det var fyra snabbschackronder idag. Två spelare vann alla sina partier: Nikolaj Misjuchkov, Ryssland och Vladimir Okhotnik, Frankrike. En halv poäng efter dem finns bland andra Pia Cramling. Det återstår fyra ronder och då handlar det om klassiskt schack. Då dyker det säkert upp publiceringsbara nedslagningar.
Heikki Westerinen finns med i klungan en halv poäng efter ledarduon i Täby. Foto: Olle Ålgars
Jag kan inte uppdatera twitter på den här skruttdatorn. Annars är högerspalten som bekant oumbärlig.