söndag 15 december 2013

Arne Matthiesen i topp i Malmö Open

Stellan Brynell förlorade mot Bengt Lindberg i näst sista ronden. Foto: Malmö Opens hemsida

När Bengt Lindberg besegrade Stellan Brynell i näst sista ronden, var han ensam i topp på maximala 6 poäng, en hel poäng före ett halvdussin förföljare. Men en förlust i sista ronden mot Tiger Hillarp Persson medförde att Bengt blev upphunnen inte bara av Tiger utan också av Arne Matthiesen och Anton Frisk Kockum. Det var alltså fyra spelare som delade förstapriset, och bäst särskiljning av dem hade Arne. Slutresultatet.

Rankingtal kan väga en hel del och de kan ibland i viss mån påverka utgången av partier. Första exemplet kommer från rond 1:

Fredrik Andersson – Alexander Johansson
Slutställningen (svart vid draget)


Här kom den högre rankade Andersson med ett mycket påpassligt remianbud efter 33.Sd5-e3, som accepterades. Med omvända färger hade den högre rankade sannolikt spelat 33...Lf4 34.g3 Lxg3 35.fxg3 Dxg3+ 36.Kh1

analys

och övervägt att ta ut remischackarna. Om tidsnöden varit överhängande – vilket den förmodligen var i själva partiet – kunde det ha varit läge att acceptera delad poäng. Om det funnits ett par minuter att titta närmare på ställningen hade svartspelaren nog funnit 36...Dh4+ 37.Kg1 g3 och svart vinner. Okej, det är ju lätt för en hyfsat utvilad nackflåsare att säga, men ändå ...

Andra exemplet är från rond 2:

Henrik Holmsgaard – Stellan Brynell
Slutställningen


Henrik valde att ge upp. Det finns bara två lagliga drag och 45.Kh1 Sf2 matt är förstås ingenting att ha. Återstår 45.Lg2 och jag kan tänka mig att Henrik gav upp på grund av 45...f3 – och att han mötte en högre rankad stormästare. Okej, tidsnöden spelade troligen också in. Han ville förmodligen hinna med att ge upp innan tiden rann ut. Det är väl så många av oss är beskaffade: motståndaren ska inte behöva leva med att han eller hon har vunnit på tid, vi unnar honom eller henne en handslag dessförinnan.

För att återgå till 45.Lg2 f3: efter 46.Tdxd5+ Ke6 (enda draget) 47.Te5+ Kd6 48.Txe4 Txg2+ 49.Kf1 Txh2 50.Tf4 hade ett remianbud varit på sin plats. En objektiv bedömning av slutställningen: remi.

Så återvänder omkring 180 utmattade deltagare från Malmö Open och MSF Open hem. ”Aldrig mer”, säger de och sedan kommer de tillbaka vid samma tid nästa år.

* * * * *

London Super Sixteen: Hikaru Nakamura finalbesegrade Boris Gelfand med 1,5-0,5. Efter 20 ronder blixt i Peking leder Sjachrijar Mamedjarov i herrklassen och Hou Yifan i damklassen, där Pia Cramling har snubblat ner till sistaplatsen.

I Bundesliga vann SK Turm Emsdetten med 6,5-1,5 mot Viernheim, och både Nils Grandelius och Jonny Hector fanns ned bland vinnarna.