söndag 15 december 2013

Tuffa lördagen i Malmö Open

Full rulle i Rådhushallen. Foto: Malmö Opens hemsida

Lördagens fyra tunga ronder i Malmö Open är lika ansträngande som Novemberkåsan. Det var Håkan Jalling som kom med den passande jämförelsen. Vi betraktade det hela från åskådarplats i Rådhushallen. Det är rätt behagligt att blanda sig med nackflåsarna och upptäcka de där dragen som man själv missar efter flera timmars slit bakom brädet. Jag blev ögonvittne till hur Calle Erlandsson missade ett pjäsoffer som hade lett till matt eller damvinst. Efteråt spelade vi igenom partiet och jag kunde förvissa mig om att jag inte hade sett i syne. Sedan visade han ett parti som utkämpades tidigare under den mödosamma lördagen. Plötsligt upptäckte jag ett mönster.

Calle Erlandsson – Lars Åström
Svart drar


Här bör svart spela 27...Dxh5 eller först byta dam och sedan slå på h5 med ett fördelaktigt tornslutspel.
27...Tc2?
Med hot mot f2, men det är ingenting mot det mothot som draget tillåter.
28.Db8+ Kg7


H-bonden skickades fram med ett uppdrag och nu var det läge att effektuera: 29.h6+!! och svart kan välja mellan 29...Kxh6 30.Df8+ följt av 31.Te5, eller 29...Kf6 30.Dd8 matt; alltså ett val mellan pest och kolera, mellan damförlust eller matt. I stället följde …
29.De5+? Dxe5 30.dxe5 gxh5
Lars fick följaktligen det där fördelaktiga tornslutspelet och vann.

Det uppstod partiställningar där det krävdes viss eftertanke – vi nackflåsare måste anstränga oss lite ibland – för att förstå varför en av parterna gav upp.

Efraim Laksman – Bengt Lindberg
Vit drar


25.Dc2?
Det visar sig vara en dålig idé att uppträda hotfullt mot c-bonden.
25...c5 26.uppg.
Just det, på exempelvis 26.Lb2 följer 26...Txe3! och springaren gör sig beredd att utdela en gaffel.

Inför söndagens avslutande två ronder leder Bengt Lindberg och grannen Stellan på maximala 5 poäng. De drabbar samman i näst sista ronden.

* * * * *

Det är klart för semifinalerna i London Super Sixteen, och som redan har framgått i twitterflödet får vi se: Vladimir Kramnik–Hikaru Nakamura och Boris Gelfand–Michael Adams.

Efter första dagens blixt i Peking leder Levon Aronion i herrklassen och Valentina Gunina i damklassen. Pia Cramling ligger på fjortonde plats.

Som framgått i direktsändning vann SK Turm Emsdetten Bundesligamatchen mot Griesheim med 5–3. Nils Grandelius bidrog till segern med sin vinst medan Jonny Hector sjabblade bort en vinstställning och förlorade.