lördag 28 december 2013

Rilton Cup – rond 2

Jon Ludvig Hammer finns med bland spelarna på 2 poäng. Foto: Lars O A Hedlund

Det hade varit skoj att vara på Clarion Hotel i Stockholm och varit med i kommentatorrummet när Ulf Andersson analyserade det ovissa slutspelet mellan Pontus Sjödahl och Sergej Volkov. Jag fick hålla till godo med Fritz torra kommentarer. Volkov gick ur dragupprepningar och försökte krångla till det. Pontus var länge i tidsnöd och levde på den där extra halvminuten efter varje drag. Till slut blev det avveckling till ett slutspel med torn mot Pontus springare. Volkov tilläts försöka vinna det i 68 drag. Sedan tyckte väl Pontus att det var nog och krävde remi med stöd av 50-dragsregeln. Då hade de spelat sammanlagt 164 drag. Puh.

Bland resultaten i rond 2 kan noteras att Limhamnsjunioren Philip Lindgren – ett år för gammal för att vara med i ungdoms-VM U18 – besegrade Pia Cramling. Philip och tio andra spelare står nu på 2 poäng.

I förra inlägget skrev jag något om att Erik Blomqvist släppte en halva mot Christopher Krantz i rond 1. Efter att ha kollat partiet kan tilläggas att det resultatet ska Erik vara tacksam för.

Christopher Krantz – Erik Blomqvist
Vit drar


25.Dxh4
Det är lite irriterande med det indirekta matthotet på g2, men mycket bättre än att slå springaren är att hota den: 25.Lf6! och vit vinner. Poängen är att vit förutom hot mot springaren har en plan att spela Dc2 eller De2 följt av Td1, till exempel 25...Sg6 26.Dc2 eller 25...Sf5!? 26.De2! (26.gxf5?? Tg8+) 26...Kc7 27.Le5+ följt av gxf5.
25...Txh8 26.Tf7+
26.Df6 är ännu bättre. Det fanns fortfarande vinstchanser.
26...Kc8 27.De7


27...Dd1+ 28.Kf2 Dd2+ 29.Kf3 remi

Lottning rond 3.

Det finns rondreferat och kommenterade partier på schack.se.

* * * * *

Sista dagen vid ungdoms-VM i Al Ain kom Garri Kasparov på besök. Foto: Hallfridur Sigurdardottir

Så är äventyret i Al Ain över. Höjdpunkten för svenska truppen var nog när Linus Johansson tog sin tredje IM-inteckning. Lite synd att det här mästerskapet överlappade Rilton Cup, där svenska juniorer har chansen att möta stormästare och ordna inteckningar.

I medaljligan var Indien i topp med tre guld, två silver och tre brons. Det finns många som är beredda att ta över när Vishy Anand så småningom ställer in sina försök att återerövra VM-titeln. (Senast 20 januari måste han bestämma sig för om han ska vara med i kandidatturneringen.)

Slutresultat i ungdoms-VM för svenskarna.

* * * * *

I Øbros nyårsturnering har Jonny Hector öppnat med tre vinster. Fyra ronder återstår. Turneringstabellen.

* * * * *

Det finns tolv svenska spelare bland deltagarna i Travemünde. Av dem ligger Conny Holst och Peter Bjarnehag bäst till efter fyra ronder med 3 poäng. Arrangörerna har gett upp hoppet vad gäller den utlovade direktsändningen.