torsdag 26 december 2013

Ungdoms-VM i Al Ain – rond 9

Baldur Petersson smälter in. Foto: Robert Petersson

Linus Johansson kunde trots allt vara nöjd med den där remin på julafton – se föregående inlägg. Med den halvan säkrade han i praktiken sin tredje IM-inteckning; dagens förlust ändrar inte på den saken. För att tilldelas IM-titeln måste Linus nu höja sitt elotal från nuvarande 2314 till 2400. Det lutar åt att han kommer att göra en rejäl insättning på elokontot efter ungdoms-VM. Lite olyckligt att han ska spela mot Joar Ölund i morgondagens rond, det enda svenskmötet i Al Ain så här långt. Två ronder återstår.

När Magnus Carlsen blev världsmästare fick Norges mest lovande junior, Aryan Tari, också stor uppmärksamhet. Inför ungdoms-VM talades det om att Norge kunde få ännu en världsmästare. Tari är topprankad i U14. Efter en trevande start kom han i gång och efter åtta ronder låg han en poäng efter försteplacerade Li Di, en klart underrankad kines. De möttes i dag. Partiet hade något av finalkaraktär. I händelse av vinst skulle Tari komma ifatt, men han förlorade.

Här visade jag tidigare slutfasen på det partiet - trodde jag. Jag litade på arrangörernas uppgifter i direktsändningen. Ack, ack, ack. Ordet över till Nils Grandelius: "Angående din kommentar om Aryan Taris parti från idag. Arrangörerna har mixat ihop livesändningen, Taris parti var istället Visakh Nr - Xu Minghui. Förvisso ett lika spännande parti (säkert väl värt att ta en titt på ...)" Alltså samma partiställning som tidigare men med nya namn ...

Visakh Nr - Xu Minghui
Vit drar

Rätt hanterad har vit goda vinstchanser i den här ställningen. Det gäller att förvandla a-bonden till ett segervapen, men det finns fallgropar. Svart får inte ges chansen till Dc4+ där damen kan samarbeta med springaren i ett remiangrepp. En möjlig fortsättning är 34.Sg1! h5 35.g3 Sf6 36.a6 Dc7 37.Se2 Le7 38.Dd5 med planen Lc3 och vit står klart bättre. Nu blev det inte så. I tidsnöden var Visakh Nr alltför sugen på e5-bonden.
34.Sxe5 Lxe5 35.Dxe5 Dc4+ 36.Kg1 Se2+ 37.Kh1 Sf4 38.Db8+ 0-1


Oklart om vit gav upp eller förlorade på tid. Efter 38...Kg7 39.De5+ Kg6 40.Kg1 får svart vara tacksam för 40...Se2+ 41.Kh1 Sf4 med remi.

Svenskarnas resultat och lottning.

* * * * *

Imorgon brakar det lös med Rilton Cup och flera andra nyårsturneringar - länkar under Aktuella turneringar i d.o.h.