måndag 30 december 2013

Rilton Cup – rond 4

Pia Cramling och Ulf Andersson. Foto: Lars O A Hedlund

Så var vi där igen: slutspelet torn och springare mot torn. Den här gången var det Jon Ludvig Hammer som försökte lura Nils Grandelius. Magnus Carlsens sekundant försökte i tjugofyra drag med den pjäskonstellationen och sedan accepterade han remin.

Även om det här slutspelet i regel är remi, så finns det naturligtvis fallgropar. Judit Polgar föll i en grop och missade remin mot Garri Kasparov i Dos Hermanas 1996. Ett mera aktuellt exempel är detta från Wijk aan Zee 2011:

Magnus Carlsen – Erwin L'Ami
Svart drar


Svart ska spela 93...Kh3 eller 93...Kh5. I stället följde 93...Kf3?? 94.Sh4+ uppg. Tornet ryker. Det är sådant som kunde få Hammer att hoppas på ett litet mirakel.

Även det andra toppmötet, Ilya Smirin mot Aleksej Goganov, slutade remi. Michal Krasenkow och Daniil Lintchevskij tog chansen att ansluta sig till ledargruppen.

Poängställningen efter fyra ronder.
Lottning rond 5.

I dag gjorde Ulf Andersson sitt sista arbetspass i kommentatorrummet på Clarion Hotel för den här gången. Det är fridag i morgon och på nyårsdagen är det Simen Agdestein som ställer sig vid demobrädet.

André Nilsson rapporterar på schack.se.

* * * * *

Jonny Hector tog 6,5 poäng (av 7) i Øbros nyårsturnering och det blev ett odelat förstapris. Turneringstabell.

Ukrainske stormästaren Andrej Sumets hämtade hem förstapriset i Travemünde på 6,5 poäng (av 7). Peter Bjarnehag tog 5 poäng och slutade på 21:a plats. Han blev bäste svensk. Turneringstabell.