fredag 20 december 2013

Ungdoms-VM i Al Ain – rond 2

Linus Johansson, Stellan Brynell och Joar Ölund i lättsam analys. Foto: Robert Petersson

Turneringshemsidan för ungdoms-VM visar en rad bilder på den ständigt leende Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov, men inte ett enda parti. Borde inte han vara fullt upptagen i krismöten?

Nu finns det ändå tecken på bättring efter den kaotiska första dagen i Al Ain. Matköerna har minskat betydligt efter den inledande anstormningen. Det är inte bara drygt 1 800 spelare som ska servas, dessutom finns det nästan lika många föräldrar, ledare och funktionärer. Arrangörerna hade inte beredskap för det.

Det lär finnas 540 sensorbräden på plats men direktsändningen lyser efter två ronder med sin frånvaro. Det tycks vara allt eller inget som gäller. För egen del hade jag varit tacksam om det åtminstone kunde visas ett halvdussin partier. Nu får vi hålla till godo med resultaten. Där finns å andra sidan stora glädjeämnen. I U18 besegrade Linus Johansson den polske stormästaren Kamil Dragun – fråga mig inte hur det gick till (snälle Stellan, mejla mig partiet!) – och i samma grupp har Joar Ölund inlett med remier mot två stormästare, spanjoren David Anton Guijarro och Nijat Abasov från Azerbajdzjan.

I rond 3 spelar Linus mot IM Maxim Tjigajev, Ryssland medan Joar möter en orankad spelare från Nigeria. Linus är ensam i svensklägret om att ha vunnit båda sina partier. Svenskarnas resultat och lottning. I den oumbärliga högerspalten finns en länk till komplett resultatservice under Aktuella turneringar.