söndag 30 november 2014

Qatar Masters Open – rond 5

Till höger: Pavel Eljanov och Nils Grandelius skakar hand. Foto: Maria Emelianova / qatarmastersopen.com

Wow – måtte det inte vara någon ände på Nils Grandelius framfart i Qatar Masters Open! I femte ronden besegrade han Pavel Eljanov.

Nils Grandelius – Pavel Eljanov 
Svart drarSvarts enda chans är 31...Dd4. Då är 32.Tf7 Kg8 okej för svart. För att behålla fördelen hade Nils fått finna 32.Kh1! med idén Th5 utan att drabbas av en damschack på f4. Nu blev det enklare än så.
31...Dg7?? 32.Th5 uppg.
På 32...h6 följer 33.De6.

Efter den vinsten är Nils ensam tvåa en halv poäng efter Anish Giri, som har vunnit rubb och stubb så här långt. De möts imorgon. De har mötts tre gånger förut och det var i Sigemanturneringen 2010–2012, alla gånger med Giri bakom de vita pjäserna. Giri vann de två första partierna, det tredje slutade remi. Imorgon har Giri vit för fjärde gången i deras inbördes partier.

Poängställningen.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.