tisdag 1 september 2015

Sinquefield Cup, Saint Louis – rond 8

Jennifer Shahade, Garri Kasparov och Yasser Seirawan i kommentatorrummet. Foto: grandchesstour.com

Det var mycket intressant att få ta del av Garri Kasparovs kommentarer i direktsändningen från Saint Louis. Mycket av spelstyrkan finns säkert kvar, och det var uppenbart att han följer med i öppningsteorins utveckling. Han tyckte att det var ett dåligt val av Hikaru Nakamura att försvara sig med Damgambit mot Magnus Carlsen, han menade att Kungsindiskt hade varit ett bättre val. På det sätt partiet utvecklades kunde man ge Kasparov rätt. Carlsen tog över helt, det kändes som om vi fått tillbaka den obeveklige världsmästaren. Men när det var dags att skörda började Carlsen slarva.

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 
Vit drar


32.c4?
Som påpekades i kommentatorrummet var det onödigt att forcera spelet på detta sätt. Det hade varit mycket bättre att mjuka upp svart med 32.La7 Tbc8 33.Lb6 med avgörande fördel för vit. Efter partidraget får svart chansen att gardera a5-bonden.
32...Lb4 33.La7 f5+ 34.Kf3 Tbc8 35.cxb5 Lxb5 36.Lxb5 Lc3 37.Tab1 Lxb2 38.Txb2 Txd5


39.Le3?
Efter 39.La4 Tc3+ 40.Ke2 Te5+ 41.Kd2 Tc8 42.Tb7 har vit hyfsade vinstchanser. Efter partidraget lutar det starkt åt remi.
39...Tb8
Efter denna vändning förändrades kroppsspråket hos de båda. Carlsen sjönk ihop medan man kunde se att Nakamura hade återfått hoppet. Carlsen: ”Jag trodde att Tb8 var omöjligt på grund av 'schacken' på c4. Jag vet inte hur jag ska förklara det. För ett ögonblick var jag helt borta.”
40.Lc4 Txb2 41.Lxd5+ Kh8


Partiet fortsatte i ytterligare 54 drag men det var aldrig någon större tvekan om att det skulle sluta med remi även om datorerna visade +3. Längre fram kom Nakamura med ett som det visade sig ogrundat remikrav. Samma ställning uppkom tre gånger, men det var inte samma spelare vid draget i alla tre fallen. Carlsen tilldelades två minuter extra men det gjorde honom inte ett dugg muntrare.

I och med att alla partier i näst sista ronden slutade remi behåller Aronian sin enpoängsledning inför kvällens slutrond där han svart mot Veselin Topalov.

Rond 8
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Anish Giri – Fabiano Caruana remi 
Wesley So – Veselin Topalov remi 
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura remi

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Poängställningen efter åtta ronder:
Levon Aronian 5,5; Magnus Carlsen, Anish Giri, Alexander Grisjtjuk och Maxime Vachier-Lagrave 4,5; Hikaru Nakamura och Veselin Topalov 4; Vishy Anand och Fabiano Caruana 3; Wesley So 2,5 poäng.

Rond 9 (tisdag kl 20)
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 
Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Veselin Topalov – Levon Aronian 
Fabiano Caruana – Wesley So 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

* * * * *


I kommentatorrummet i Saint Louis ser vi Yasser Seirawan oklanderligt klädd med slips. För egen del uppträder jag mycket sällan med slips, men i Bryssel 1992 var rollerna som synes ombytta. Vänskapen med Yasser grundades när han spelade med i Schacknytts jubileumsturnering i Malmö 1979, då som nybliven juniorvärldsmästare. Foto: Christer Olesen