söndag 1 november 2015

Svenskar i danska elitserien

Nils Grandelius och Mads Andersen i efteranalys. Partiet slutade remi. Foto: LG

Det kan ha varit på 1970-talet; jag lyssnade med allt större förvåning på ett program på dansk radio om ”östdanskarna”. Det handlade om skåningarna och om skånska ”befrielserörelser” med en allvarstyngd analys. Jag förstod snart att det inte var ett humorprogram. På den här sidan Sundet var det bara den lilla skaran av självutnämnda ”frihetskämpar” som tog denna fråga på allvar, men i programmet behandlades dessa personer som en politisk kraft att räkna med. Jösses. Historiska fakta är att Danmark i ett fredsfördrag 1658 tvingades avstå från Skåne. Det var 286 år innan Malmö FF vann allsvenskan första gången.

Vidare i historien: efter första världskriget, efter en folkomröstning 1920 med helt skilda resultat i norra och södra delen av Schleswig, återfick Danmark norra delen av Schleswig vid gränsen till Tyskland. Det lär finnas omkring 50 000 ”dansksinnade” i den tyska delen av Schleswig som känner sig som danskar trots att de har bott hela sina liv i Tyskland. Dansk Skak Unions regel är att varje lag i seriesystemet får ha med maximalt två utländska spelare i en match, men de från Sydschleswig har en särställning i DSU. Bov Skakklub från gränsorten Padborg spelar med i danska elitserien och idag ställde man upp med sju tyska medborgare i matchen mot Nordkalotten, som hade Jonny Hector och Björn Ahlander på toppborden. Här ser man inte så blodigt på reglerna.

Philidor är nykomlingen i elitserien som mycket väl kan ta hem titeln. Idag besegrades förra säsongens mästarlag Skanderborg med 5,5–2,5. Resultat på toppborden:

Philidor – Skanderborg
1. Gawain Jones – Rasmus Svane remi 
2. Nils Grandelius – Mads Andersen remi 
3. Jakob Vang Glud – Daniel Semcesen 1-0

Hector och Ahlander vann sina partier och Nordkalotten vann mot Bov med 6–2. (I svenska elitserien har de båda spelat för Limhamns SK, men den kommande säsongen med start nästa veckoslut spelar Björn för Lunds ASK.) Brønshøj besegrade Nordre med 5–3 och på förstabordet spelade Brønshøjs Tiger Hillarp Persson remi med Igor Teplyi. Tabellen.

En partiställning från en av gårdagens matcher.

Mads Andersen, Skanderborg – Björn Ahlander, Nordkalotten
Svart drar


23...Te1+! 24.Txe1 Dxd4
Det finns inte något hållbart försvar av f2-bonden.
25.Tec1
Datorn pekar på 25.g4! Sxg4 26.Dg3 Txf2 27.Kh1 som vits bästa försvarsresurs, men även då har svart fin kompensation för kvaliteten efter 27...Td2.
25...Txf2 26.Kh1 Sg4 27.Dh4


27...Txg2!
Ännu ett kvalitetsoffer. Inspirerat spel från Björns sida.
28.Kxg2 Df2+ 29.Kh3 h5 30.Dd8+ Kg7 31.Th1 Df5 32.Thg1 Se3+


Vits tunga pjäser har förvandlats till kolosser på lerfötter, medan svarts lätta pjäser rör sig med balettsteg över brädet.
33.g4 hxg4+ 34.Kh4 Dh5+ 35.Kg3 Sf5+ 36.Kg2 Le2


Svarts tre pjäser uppträder nu som bålgetingar kring vits kung. Slutet nalkas.
37.Taf1 Dh3+ 38.Kf2 De3+ 39.Kg2 Lf3+


40.uppg.

Daniel Semcesen och Björn Ahlander analyserar Daniels söndagsparti. Foto: LG


Kvällsanalys på Papirøen av partier, mat, livet och sånt – Björn, jag och Daniel.

* * * * *

Båda partierna i sista ronden i Bilbao Masters slutade remi.

Rond 6
Ding Liren – Vishy Anand remi 
Wesley So – Anish Giri remi

Slutställningen:
Wesley So och Anish Giri 8; Vishy Anand och Ding Liren 5 poäng.

Reglerna föreskrev ett särspel om förstaplatsen och det vann Wesley So med 1,5–0,5.