lördag 24 juni 2017

Grand Chess Tour, Paris – dag 4

Magnus Carlsen var trött. Foto: Grand Chess Tour

I blixtturneringen hade Magnus Carlsen en bastant ledning efter fyra vinster på de inledande fyra ronderna. Sedan råkade han ut för en olycka i mötet med Alexander Grisjtjuk, en av de hårdaste konkurrenterna i Paris. Carlsen överskred betänketiden i en ställning där han hade springare och bonde mot ensam löpare, alltså en ställning där löparen i teorin kan sätta matt.

Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk
Carlsen spelade 86.d6 och förlorade på tid.


I en avspänd intervju med Maurice Ashley efter dagens ronder förklarade Carlsen att hans spel föll ihop efter det partiet, men inte värre än att han leder sammanlagt efter fjärde dagen 1 poäng före Hikaru Nakamura.

Carlsen berättade att tröttheten satte in de sista ronderna. Och apropå det kom Sergej Karjakin med ett milt klagomål på sitt Twitter: ”Det är ganska orättvist när en spelare vilar medan övriga är engagerade i evenemang två timmar före rondstart.” Det framgick inte vem det var som föredrog att vila sig.

Det påminner mig om när Yasser Seirawan spelade med i Haningeturneringen 1990. Han hade laddat upp hemma hos mig i Malmö där det blev en del tennis och långa promenader. Jag fanns med i Haninge och när det var dags för en vilodag föreslog Yasser att vi skulle ta en promenad vilket jag gärna ställde upp på. Yasser tackade nej till den aktivitet som arrangörerna hade planerat, han hade helt enkelt egna planer. Dagen före vilodagen kom turneringsledaren Sven-Gunnar Samuelsson fram till mig och var upprörd över att jag hade ”rövat bort” Yasser. Som om det var obligatorisk trivsel på det sätt som arrangören ansåg vara trevligast. När jag berättade vad som hänt för Yasser skakade han bara på huvudet och det slutade med att vi hade en fin vilodag. Yasser vann för övrigt turneringen och han besegrade bland andra Anatolij Karpov.

Ställningen inför sista dagens nio blixtronder:
Magnus Carlsen 20; Hikaru Nakamura 19; Alexander Grisjtjuk 17,5; Maxime Vachier-Lagrave 17; Sjachrijar Mamedjarov 14; Sergej Karjakin 13,5; Wesley So 10,5; Veselin Topalov och Fabiano Caruana 8; Etienne Bacrot 5,5 poäng.

Partierna genomspelbara

* * * * *

Lag-VM i Chanty-Mansijsk – rond 7

Ryssland mot Kina med Jan Nepomnjasjtjij mot Ding Liren närmast kameran. Foto: ugra2017.fide.com

Kina besegrade Ryssland med 2,5–1,5. Förmodligen överraskades kineserna av att ryssarna ställde över sin förstabordsspelare Peter Svidler, men med tanke på slutresultatet var den elomässiga försvagningen av ryska laget förmodligen mer betydelsefullt än överraskningsmomentet. Chao Li vann på bord 4 mot Vladimir Fedosejev medan övriga partier slutade remi.

Kina leder nu en matchpoäg före Ryssland. I de två sista ronderna spelar Kina mot Norge och Polen medan Ryssland ska upp mot Indien och USA.

Rond 7
Egypten – Vitryssland 0,5–3,5 
Turkiet – USA 1–3 
Ukraina – Indien 1,5–2,5 
Ryssland – Kina 1,5–2,5 
Norge – Polen 1,5–2,5

Individuella resultat
Turneringstabell
Partierna genomspelbara

* * * * *

Jurij Solodovnitjenko mot Jonas Bjerre i GM-turneringen i Køge. Foto: Verner Christensen

Køge Skakklub firar 70 år och med anledning av det pågår ett jubileumsevenemang som toppas av en GM-turnering. Björn Ahlander fick en utmärkt start i Køges jubileumsturnering:

Björn Ahlander – Jens Ove Fries Nielsen 
Svart drar


19...Sc8?
Det hade varit förnuftigare att placera springaren på g8.
20.Lxh6! Txe4
Efter 20...Th8 och avslag på g7 har svart förlorat bonde utan kompensation, men det är ändå det minst onda. 20...Lxh6 21.Th3 och svart är chanslös.
21.Th3 Th8


22.Sxc5!
Mums. Svart kan ju inte slå springaren för avdragsschack med damförlust.
22...Tc4 23.Te1
Som framgår av partifortsättningen är det fortsatt ohälsosamt att slå springaren. Å andra sidan saknar svart förnuftiga drag.
23...Txc5 24.Lxg7+ Kxg7 25.Txh8


25...uppg.
På 25...Kxh8 följer ju 26.Dh6+ Kg8 27.Te8 matt. I nästa rond har Björn svart mot topprankade Jurij Solodovnitjenko.

* * * * *

Efter dagens dubbelrond i Sveins Minne i Oslo delas ledningen av Tiger Hillarp Persson, Benjamon Arvola och Nicolai Getz på 3 av 3. Partier och resultat.