måndag 5 juni 2017

Norway Chess i Stavanger – blixtturneringen

Vladimir Kramnik mot Sergej Karjakin i blixtturneringen och imorgon möts de igen. Foto: chess-news.ru

Magnus Carlsen imponerade stort i den inledande blixtturneringen i Norway Chess. Han släppte bara tre remier på de nio ronderna och hade till slut två poängs marginal till Hikaru Nakamura och Levon Aronian. Det gav Carlsen rätten att välja startnummer först av alla och han valde nummer 3.

Vi kan bland annat se fram emot ett möte mellan världsettan och världstvåan i morgondagens rond. En flygande start.

Rond 1 (tisdag kl 16)
Hikaru Nakamura – Anish Giri 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Wesley So 
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand 
Vladimir Kramnik – Sergej Karjakin

Presskonferens i Stavanger, video från VG.

* * * * *

EM i Minsk – rond 6

Baadur Jobava har redan säkrat avancemang till världscupen. Foto: openchess.by/eurominsk2017

Nils Grandelius hade något på gång mot azerbajdzjanen Nijat Abasov, men efter avveckling devalverades hans merbonde efter hand. Det var fyra bönder mot tre på kungsflygeln och därefter tre mot två, två mot en och slutligen en mot ingen varefter det mynnade ut i remi. För Erik Blomqvists del blev det en övertygande vinst och efter sex ronder står båda på 4 poäng. Elomässigt ligger båda på minus. Det är tio spelare i topp på 5 poäng.

Bland dem som inte behöver komma bland de tjugotvå främsta för att komma med i världscupen finns Baadur Jobava. Han ordnade kvalificeringen dit i fjolårets EM. Idag bättrade han i alla fall på poängskörden i Minsk:

Nitzan Steinberg – Baadur Jobava 
Svart drarJobava har offrat pjäs och här visade sig kompensationen.
29...Txg2! 30.Kxg2 Df2+ 31.Kh1 Dxh4 32.Lc232...Df2!

Det hotar Tg7, och 33.Tg1 faller ju på 33...Dxg1+.
33.Dd3 Tg7 34.uppg.
Till exempel 34.Df1 Dxc2 35.Txa2 De4+ 36.Kh2 d4 och så vidare.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Apropå matchen IFK Malmö–IFK Berga, som jag nämnde i lördagens inlägg, föreligger nu en publiksiffra. I matchrapporten på IFK Malmös sajt framgår att det var 74 på läkaren varav 46 betalande.

På Margaretapaviljongens kafé ungefär en halv kilometer från Malmö gamla stadion kunde jag höra speakerrösten. Med tanke på den lilla skara som tagit sig till matchen kunde speakern kanske lika gärna ha ställt sig bland entusiasterna på läktaren och förklarat att de var hjärtligt välkomna tillbaka om två veckor. Men på något vis tycker jag om att man på detta sätt håller drömmarna vid liv om fotboll på högre nivå, att man någon gång åter ska spela boll på arenor där högtalarsystem är naturliga.

Premiärmatchen på Malmö Stadion hade faktiskt ett starkt IFK Malmö-inslag. Västtyskland spelade mot Argentina i den första gruppspelsmatchen i fotbolls-VM den 8 juni 1958. Höjdpunkterna från den matchen. Argentina, som formellt betraktades som bortalag, hade med sig ordinarie matchställ som var alltför likt tyskarnas på den svartvita tv-skärmen. Problemet var att argentinarna inte hade tagit med ett reservställ, så man fick låna IFK Malmös gula tröjor. Inför 31 156 på läktarna.

IFK Malmö nådde föreningens höjdpunkt 1960 när man spelade en kvartsfinal i Europacupen, dåtidens Champions League, mot Rapid Wien. Två år senare föll laget ur allsvenskan. Söndagen den 19 oktober 1980 var man två minuter från att återvända till högsta divisionen – se och lyssna. Det dramat utspelade sig på Malmö Stadion, drömmarnas arena, inför 20 943 åskådare. Kanske var det omkring 40 av dem som var tillbaka på läktaren i lördags.