fredag 16 juni 2017

Norway Chess i Stavanger – rond 9

Levon Aronian, schackvärldens för tiden hetaste spelare. Foto: Altibox Norway Chess

En tid var det Wesley So som vann turnering efter turnering. Nu har Levon Aronian tagit över som världens hetaste spelare efter turneringssegrar i Grenke Chess Classic och Altibox Norway Chess. Magnus Carlsen får nöja sig med att vara världsmästare och fortsatt världsetta på Fide-listan.

När Aronian hade spelat remi mot So i slutronden utan större dramatik var det bara Hikaru Nakamura som kunde komma ikapp, men då stod han på klar förlust mot Fabiano Caruana. I kommentatorstudion fick Aronian frågan av en leende Nigel Short om han var beredd på en delad förstaplats. Med tanke på att Aronian i praktiken var turneringsvinnare vid den tidpunkten kunde han komma med följande kommentar om Nakamuras möjigheter att vara med och dela förstapriset: ”Bara om Fabiano får en hjärtattack vilket knappast kommer att hända inom de närmaste 85 åren.” 

Nakamura fortsatte spela med sin förlustställning så länge att Caruana vid efteranalysen tyckte att Nakamura gott kunde ha gett upp en halvtimme tidigare än han gjorde. Båda Short och Caruana antydde att det var oförskämt på den nivån att inte ge upp i tid. Nakamura var inte med i efteranalysen. Den missade möjligheten att vara med och dela förstapriset var säkert ett hårt slag för honom.

Dirk Jan ten Geuzendam hade ett intressant samtal med Carlsen som naturligtvis var besviken på sin insats på sistone. Carlsen talade mycket om bristande självförtroende. När han valde startnummer ville han ha det som gav vitpartier i rond 5 och 6. Förhoppningen var att han skulle vara i bra form då efter en lugn start. Carlsen tyckte att han hade spelat okej i de två första ronderna, men att han spelade idélöst i tredje ronden mot Nakamura. Sedan fortsatte det i den stilen och det var enligt Carlsen som värst i rond 5 och 6. Han underskattade Aronians kvalitetsoffer i rond 4 som han trodde skulle leda till dragupprepning och remi. Han tyckte att det hade gått lite bättre i de två sista ronderna.

Vad gäller det bristande självförtroendet förklarade Carlsen att det inte finns någon enkel lösning. Närmast blir det blixt och snabbschack för honom i GCT-turneringen i Paris, som börjar redan på onsdag.

Vladimir Kramnik vann i tjugo drag mot Anish Giri och här är den miniatyren med Nils Grandelius kommentarer (aj, demobrädet kom inte med i videon).

Rond 9
Vladimir Kramnik – Anish Giri 1-0 
Sergej Karjakin – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Vishy Anand – Magnus Carlsen remi 
Wesley So – Levon Aronian remi 
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 1-0

Partierna genomspelbara

Slutställningen:
Levon Aronian 6; Hikaru Nakamura och Vladimir Kramnik 5; Fabiano Caruana, Wesley So och Anish Giri 4,5; Maxime Vachier-Lagrave, Vishy Anand och Magnus Carlsen 4; Sergej Karjakin 3,5 poäng.

* * * * *

Kaan Kucuksari spelade remi med en IM i sjunde ronden i Teplice Open. Foto: Petra Olsson

Kamil Dragun förstärkte sin förstaplats i Teplice Open genom vinst i toppmötet med Deep Sengupta. Med två ronder kvar har Dragun på 6,5 poäng en marginal på en poäng till förföljargruppen där bland andra Adrien Demuth ingår efter vinst mot Björn Ahlander. Kaan Kucuksari spelade remi med IM Sebastian Plischke och har liksom Björn 4,5 poäng.

Partierna genomspelbara
Resultatservice