lördag 17 juni 2017

Lag-VM i Chanty-Mansijsk – rond 1

Norges förstabordsspelare Aryan Tari. Foto: ugra2017.fide.com

Lag-VM är inte vad det kunde ha varit och orsaken är krockarna med andra evenemang på högsta nivå. Mästerskapet startade två dagar efter sista ronden i Stavanger. Därför kunde man i praktiken räkna bort Magnus Carlsen, Vishy Anand, amerikanska trion Wesley So, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura samt ryssduon Vladimir Kramnik och Sergej Karjakin. Det gänget ska också vara med i någon av eller i båda GCT-turneringarna i Paris (börjar på onsdag) och Leuven. I detta sammanhang är Chanty-Mansijsk definitivt förloraren.

Det tycks också vara något som får Vasilij Ivantjuk att avstå från att vara med i det ukrainska landslaget. När det var dags för OS i Baku föredrog han en turnering i damspelet, och när det nu spelas i Chanty-Mansijsk prioriterar han en snabbschacksmatch mot David Navara.

Norge, som fick en plats i lag-VM på grund av femteplatsen vid OS i Baku, saknar förutom världsmästaren också Jon Ludvig Hammer och Simen Agdestein i laguppställningen. Norrmännen ställer upp med ett lag där snittåldern är 25 år.

Kina vann lag-VM för två år sedan och får tillskrivas goda chanser att upprepa den bravaden. Kina har inte någon spelare engagerad i ovan nämnda GCT-turneringar. Enda hotet är väl det försvagade ryska laget.

Rond 1
Kina – Vitryssland 3,5–0,5 
Indien – Polen 1,5–2,5 
USA – Norge 2,5–1,5 
Egypten – Ryssland 0,5–3,5 
Turkiet – Ukraina 2–2

Individuella resultat
Partierna genomspelbara

Det spelas ett lag-VM i damklassen parallellt med mästerskapet i öppen klass. I damklassen vann Ryssland med 3–1 mot topprankade Kina. En föraning om vad som skulle kunna hända i öppen klass?


Alexandra Kosteniuk, förstabordsspelare i Ryssland damlag, gör sitt fjärde drag. Efter sitt femte drag klev en domare fram och bad henne att lämna över armbandsuret, en förbjuden accessoar i Chanty-Mansijsk. Foto: ugra2017.fide.com

* * * * *

Inför sista ronden i Teplice Open leder Kamil Dragun på 7 poäng. Kaan Kucuksari besegrade IM Michal Luch och Björn Ahlander vann mot Kacper Grela. De står på 5,5 poäng - och möts i slutronden.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Pildammsteatern i eftermiddags. Malmö symfoniorkester värmde upp inför kvällens konsert där det skulle bjudas på smakprov från den kommande säsongen. Foto: LG

Och apropå musik: Copenhagen Jazz Festival 7–16 juli.

På samma tema: en ingång till amerikansk folkmusik.