måndag 26 juni 2017

NM i Växjö – dag 1

Alf Isaxon gjorde det symboliska förstadraget vid topprankade Nils Grandelius bräde. Foto: Pia Fransson

Kristallkronor och Stauntonpjäser. Så ska det se ut när det ska spelas schack. Spelförhållandena är ideala här på Stadshotellet. Men den som vill ha en ordentlig överblick över vad som händer vid brädena har den bäst hemmavid. När Anders Hansen sköter direktsändningen är underhållningen i säkra händer.

Det var knappt jag hade tid att gå in och kolla på huvudgruppen under första ronden. Efter den här resdagen med premiärrond och tisdagens dubbelronder kommer det nog att lugna ner sig. Bland resultaten på toppborden i huvudgruppen noterar jag att Max Wahlund, som gjorde ett utmärkt resultat när vi spelade i Cannes Open, spelade remi med Erik Blomqvist.

Partierna genomspelbara
Resultatservice samtliga grupper

Jon Ludvig Hammer hade gärna velat vara med i NM och det skriver han om här. Besvikelsen över att Nordiska Mästerskapet överlappar Norgemästerskapet riktar han främst mot Norges Sjakkforbund.
Jeg har kontaktet Norges Sjakkforbund (NSF) om nettopp dette, og de har ikke noe godt svar til meg. De beklager det som har skjedd, og sier det har vært en menneskelig svikt. Landsturneringen har vært arrangert i de første ukene i juli så lenge jeg har spilt sjakk, men da det nordiske sjakkforbundet i juli 2016 godkjente datoer for arrangøren i Växjö må den norske representanten i styret ha sovet i timen. Ingen innsigelser ble gitt, og mesterskapet ble lagt over sjakk-NM.
* * * * *

Lag-VM i Chanty-Mansijsk – rond 9

Guld till Kina. Foto: ugra2017.fide.com

Kina avslutade med 2,5–1,5 mot Polen och den vinsten var nödvändig för att försvara VM-titeln. Ryssland avslutade med 4–0 mot USA men fick nöja sig med silvret. Brons till Polen.

Rond 9
Turkiet – Vitryssland 1,5–2,5 
Ukraina – Egypten 2,5–1,5 
Ryssland – USA 4–0 
Norge – Indien 1–3 
Polen – Kina 1,5–2,5

Individuella resultat
Turneringstabell
Partierna genomspelbara