tisdag 6 juni 2017

Norway Chess i Stavanger – rond 1

Hikaru Nakamura besegrade Anish Giri. Foto: Altibox Norway Chess

En ny regel för årets upplaga av Norway Chess: det är inte tillåtet att framföra remianbud, och då talar vi inte om någon trettiodragsregel. Och ändå: dragupprepningar och remi i fyra av de fem partierna. Men efter kamp. Magnus Carlsen pressade Wesley So men det gick inte att dra några växlar på merbonden i ett springarslutspel.

Den tidigare supersolide Anish Giri är inte längre solid i kamp med världseliten, det fick vi en antydan om i den inledande blixtturneringen i Stavanger där Giri kom sist på 1,5 poäng. Och det visades med eftertryck i rond 1. När han och Hikaru Nakamura satt i kommentatorstudion tillsammans med Nigel Short för efteranalysen av sitt parti kunde vi se hur Giri nedvärderade sin ställning medan Nakamura försökte förklara att det var lika spel. Giris självförtroende verkade som bortblåst.

Efter hand blev det vissa problem i Giris läger och i följande ställning gjorde han ett avgörande misstag.

Hikaru Nakamura – Anish Giri 
Svart drar


Efter 47...Ke7? 48.Lxd7! Txd7+ 49.Ke5 uppstod ett tornslutspel som svart inte kunde hålla. Hela partiet. I sin utmärkta genomgång av partiet ger Peter Svidler 47...Sb6 48.Td8+ Ke6 49.Tb8 Kd6 50.Tb7 Sd5 och svart bör hålla remi.

Rond 1
Hikaru Nakamura – Anish Giri 1-0 
Levon Aronian – Fabiano Caruana remi 
Magnus Carlsen – Wesley So remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand remi 
Vladimir Kramnik – Sergej Karjakin remi

Partierna genomspelbara

Rond 2 (onsdag kl 16)
Anish Giri – Sergej Karjakin 
Vishy Anand – Vladimir Kramnik 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian

* * * * *

EM i Minsk – rond 7

Bogdan-Daniel Deac mot Nils Grandelius. Foto: openchess.by/eurominsk2017

Fyra ronder kvar i Minsk och Erik Blomqvist och Nils Grandelius har fortfarande tätkänning. Erik manövrerade ut vitryssen Vladislav Kovaljev medan Nils fick nöja sig med remi mot rumänske junioren Bogdan-Daniel Deac. Nils och Erik har 5 respektive 4,5 poäng. I ledarposition finns David Anton och David Howell på 6 poäng.

En intressant ställning från dagens praktik:

Marian Jurcik – Sebastien Maze 
Vit drarKan svart åstadkomma något på andra raden. Hur farlig är b-bonden? Svaret är att ställningen är i jämvikt vid korrekt spel. Vit ska spela 38.Ta3! för att neutralisera svarts spel på andra raden. Efter 38...Txa3? 39.Kxf2 är det bara vit som kan spela på vinst, så 38...Tb2 39.Tb3 och remi är en rimlig fortsättning. Jurcik trodde att han hade något ännu starkare.
38.Ta1?Det ser kanske smart ut vid första ögonkastet, men det finns en hake.
38...Tf1+!!
En mördande mellanschack.
39.Lxf1 Txa1+ 40.Kf2 Txf1+ 41.Ke2 Le642.uppg.
Efter 42.Kxf1 Lxb3 43.b6 Lc4+ hinner löparen tillbaka till a6 för att ta hindra fribondens framfart. Eller 42.b6 Lxb3 43.b7 Lc4+ följt av Tb1.

Partierna genomspelbara
Resultatservice