torsdag 16 juli 2015

SM i Sunne – rond 6

Emanuel Berg är nog den ende som kan utmana Nils Grandelius om SM-titeln. Foto: Lars O A Hedlund

En ny vinst för Nils Grandelius som slog vakt om sin enpoängsledning i SM-gruppen med tre ronder kvar. Det var i den här ställningen som Axel Smith gjorde förlustdraget.

Nils Grandelius – Axel Smith 
Svart drar


Det hotar Sxg5 med problem för svart på åttonde raden. Svart måste finna två exakta försvarsdrag i valfri ordning för att hålla tätt: 36...De7 37.Sxg5 g6 och svarts kung tycks klara livhanken.
36...Lxb2?
Det verkar fritt fram för a4-bonden, men det kommer obehagliga saker emellan.
37.Sxg5 g6 38.Dc8+ Kg7 39.Dd7+


39...Kh6
Eller 39...Kg8 (39...Kf8 40.Sh7+) 40.Dh7+ Kf8 41.Se6+ Ke8 42.Lb5+ med matt.
40.Dh7+! Kxg5


41.Dh4+ Kf5 42.Df4 matt

Tiger Hillarp Persson vann öppningen mot Emanuel Berg, men förlorade mittspelet. En bondeförlust blev början på Tigers fall. Det innebär att Emanuel ligger en poäng efter Nils och de möts i sista ronden. Det kan bli mycket spännande slutronder.

Erik Blomqvist mot Jonny Hector var en kampremi till skillnad från remin mellan Daniel Semcesen och Hans Tikkanen.

Pontus Carlsson offrade bonde för att öppna f-linjen. Problemet var bara att det var Pia Cramling som tog hand om den linjen med ackuratess och Pontus kunde inte freda sig.

Rond 6
Pontus Carlsson – Pia Cramling 0-1 
Erik Blomqvist – Jonny Hector remi 
Emanuel Berg – Tiger Hillarp Persson 1-0 
Daniel Semcesen – Hans Tikkanen remi 
Nils Grandelius – Axel Smith 1-0

Poängställningen efter sex ronder:
Nils Grandelius 5,5; Emanuel Berg 4,5; Erik Blomqvist 4; Axel Smith och Pia Cramling 3; Jonny Hector och Hans Tikkanen 2,5; Tiger Hillarp Persson och Daniel Semcesen 2; Pontus Carlsson 1 poäng.

SM, resultatservice

Rond 7 (fredag kl 15)
Jonny Hector – Pontus Carlsson 
Pia Cramling – Emanuel Berg 
Hans Tikkanen – Erik Blomqvist 
Tiger Hillarp Persson – Nils Grandelius 
Axel Smith – Daniel Semcesen

* * * * *

FC Rosengård i Sunne. Foto: Pia Fransson
 
PIA FRANSSON, Sunne:
Idag tog vi oss en tur till Mårbacka, det kändes skönt att få gå på riktigt gräs ...

Igår var FC Rosengård här på hotellet för de skulle spela match mot Mallbacka. Jag stötte på laget när de var på väg till matchen och fick fyra fribiljetter. Sedan fick jag reda på av Conny att Mallbackens hemmaplan ligger 30 minuter från Sunne rakt in i skogarna någonstans, så det hanns inte med. Annars hade det varit rätt så kul att göra något annat. Nu ska vi dra oss mot spellokalen där SM-blixten nog snart har avgjorts. (LG: I blixt-SM segrade Harry Schüssler.)

* * * * *

Svenska förstalaget i Wien: Magnus Wahlbom, Bengt Hammar, Nils-Åke Malmdin och Leif Svensson. Foto: Olle Ålgars

I veteranernas lag-EM rond 5 vann Sveriges förstalag med 3,5–0,5 mot Österrikes damlag, medan andralaget förlorade lika stort mot Stiftung BSW-DBAG I. Toppmatchen mellan Israel och Ryssland slutade 2–2 vilket gör att Israel ligger kvar på förstaplatsen. Poängställningen.

Imorgon spelar förstalaget (som ligger på tolfte plats) mot Wiens stadslag, medan andralaget får ta sig an Englands tredjelag.

Kom igen gubbar: jag vill ha publiceringsbara partier/partiställningar!

* * * * *

Efter fyra ronder i Sant Marti: Slavko Cicak 3; Anders Larsson och Torbjörn Glimbrant 2 poäng. Poängställningen. Imorgon möter Cicak en spansk IM och det partiet lär komma med i direktsändningen.

Mladen Gajic vann i femte ronden i Nana Alexandria Cup i Poti och har nu femtio vinstprocent. Han har redan mött och förlorat mot försterankade Baadur Jobava. Imorgon möter han andrerankade Jurij Kuzubov. Hårda bud. Poängställningen.

* * * * *

Nästan komplett schackspel utanför Trelleborgs bibliotek. Foto: LG

Min far växte upp i Grönby på Söderslätt. När det var dags att bryta upp från livet på landet drog han och hans många syskon vidare till Malmö och Trelleborg. Far och en kompanjon startade ett skrädderi i Malmö.

En del av min släkt finns kvar i Trelleborg och där gick jag mitt första gymnasieår på Söderslättsgymnasiet. Ett par gånger varje sommar återvänder jag dit för att se vad som hänt i den lilla staden. Den största förändringen på senare tid är väl att den gamla järnvägsstationen åter ska fungera som en järnvägsstation. Dit har det inte rullat något tåg på 44 år. Renovering pågår och beräknas vara klar i slutet av det här året. Mina Söderslättsgener gläds åt att Trelleborgs FF är på väg tillbaka till superettan. Och som vanligt blev det en god macka hos Systrar & Bönor.

Detta är staden utan schackklubb. Jag minns när det fanns två: Trelleborgs SK och Solhedens SK. Schackspelet utanför biblioteket finns i alla fall kvar – men det saknas en vit bonde. Det verkar som om schackbönder utanför bibliotek lever farligt. När det placerades ett stort schackspel utanför Stadsbiblioteket i Lund inträffade liknande mystiska försvinnanden. Eller om den saknade bonden har promoverats och flyttat till Malmö. Kanhända ligger den utslagen, ensam och kraftlös dold i en rabatt och drömmer om forna hjältedåd. Plastbönder är inte alltid odödliga, de kan efter inkarnation återuppstå som till exempel engångsbestick. Vi lär aldrig få veta vad som hänt den saknade vita bonden i Trelleborg.

Viktigt meddelande i ett blomsterarrangemang utanför Garvaregården i Trelleborg. Foto: LG