Erik Blomqvist mot Nils Grandelius var ett riktigt publikparti där Nils fick ge damen för torn och löpare. Sedan försökte Nils bygga en fästning, men det fanns sprickor i muren runt omkring.
Erik Blomqvist – Nils Grandelius
Vit drar
Efter 38.Db5 La2 39.dxe6 Td1+ 40.Kh2 Lxe6 försökte Erik med murbräcka och slaghammare, men han kom aldrig igenom. Det blev remi. I diagramställningen finns 38.Dd1 La2 39.d6 med en sannolikt vinnande fribonde. Där var Nils illa ute.
Emanuel Berg pressade Jonny Hector, men det var Jonny som orienterade sig bäst i komplikationerna och kontrade. Bataljen slutade dock liksom alla andra partier i ronden med remi. Hans Tikkanen hade initiativet mot Pia Cramling i mittspelet, men Pia försvarade sig bra.
Sverigemästaren Daniel Semcesen var på väg mot den tredje nollan, men räddades av Pontus Carlssons obligatoriska tidsnöd.
Daniel Semcesen – Pontus Carlsson
Svart drar
Det är klar fördel för svart efter 21...f6 22.De4 Txb2. Inte 22.Dd4?? Tc4 med damfångst. I stället följde 21...Dc4 22.Thd1 Dh4+ 23.Kf1 Dh6 24.Kf2 Dh4+ 25.Kf1 Dh6 26.Kf2 Dh4+ 27.Kf1 remi.
Efter 110 drag stod Axel Smith inför ett val: skulle han erbjuda tornbyte i slutspelet torn och löpare mot torn, eller skulle han behålla tornet och låta motståndaren Tiger Hillarp Persson, med det ensamma tornet, kräva remi med stöd av femtiodragsregeln? Axel valde det förra. Tiger slapp att kräva.
Rond 3
Daniel Semcesen – Pontus Carlsson remi
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson remi
Erik Blomqvist – Nils Grandelius remi
Hans Tikkanen – Pia Cramling remi
Jonny Hector – Emanuel Berg remi
Poängställningen efter tre ronder:
Nils Grandelius och Emanuel Berg 2,5; Jonny Hector 2; Erik Blomqvist, Hans Tikkanen och Axel Smith 1,5; Pia Cramling, Tiger Hillarp Persson och Pontus Carlsson 1; Daniel Semcesen 0,5 poäng.
SM, resultatservice
Rond 4 (tisdag kl 15)
Pontus Carlsson – Tiger Hillarp Persson
Daniel Semcesen – Erik Blomqvist
Pia Cramling – Axel Smith
Nils Grandelius – Jonny Hector
Emanuel Berg – Hans Tikkanen
* * * * *
Ralph Halleröd och Helge Wademark i Sveriges andralag i Wien. Foto: chess.at
När jag följde veteranernas lag-EM i Wien och Sveriges match mot Israel i rond 2 i direktsändningen kom jag att tänka på en ofta förekommande uppmaning vid schackborden på studentkaféet Aten i Lund kring 1970:
"GI DAJ JENS"
Ett uppmaning som på bred skånska tillägnades en motståndare som envisades med att spela vidare i hopplös ställning. Uttrycket lär alludera till Albert Engströms skämtteckning om Kolingen som låg i isvaken och kämpade för att komma upp. "Gi daj Jens, du bara sliter på naglarna" lär den kompletta uppmaningen från Kolingens "kamrat" ha varit. Ett av Magnus Wahlboms favorituttryck.
Ur en citatsamling på Lasks webbplats.Ställningen var 1,5–1,5 och Magnus Wahlbom satt med en förlorad ställning på förstabordet mot Yaacov Zilberman. Men Magnus fortsatte att kämpa och plötsligt såg det inte alldeles hopplöst ut, stormästaren hade då missat den ena klara vinstvägen efter den andra. Men tyvärr fick vi inte se något mirakel.
Sverige I – Israel 1,5–2,5
Magnus Wahlbom – GM Yaacov Zilberman 0-1
Bengt Hammar – IM Nathan Birnboim 1-0
Nils-Åke Malmdin – IM Boris Maryasin remi
Leif Svensson – IM Leon Lederman 0-1
Lagkapten Bengt Hammar föregick med gott exempel, men missade en vacker avslutning:
Bengt Hammar – Nathan Birnboim
Vit drar
Bengt behöll initiativet med 31.a5. Materialisten Fritz vill fånga damen: 31.Ld1 Dh3 32.Tf4!! (med idén Th4) 32...exf4 33.Sxf4 och hemgång.
Andralaget med dr Wademark i spetsen förlorade mot högre rankade Rochade Bielefeld Revival med samma siffror. Där slog Olle Ålgars till med en säker vinst på bord 4.
* * * * *
Apropå Lisa LeBlanc (gårdagens inlägg): Sydsvenskans recensent gillade vad hon såg och hörde – läs här.