torsdag 30 juli 2015

Politiken Cup – rond 7

Nils Grandelius och Jasmin Bejtovic i parblixten. Foto: Pia Fransson

Helsingör idag; jag glömde fråga Nils Grandelius om hans måndagsbesök på Konventum. Var det i första hand en fråga om rekognoscering inför den här kvällens allvar? Han bildade lag med kompisen Jasmin Bejtovic i parblixten. Om de ställt upp med klubbnamnet Eksjö Schackklubb hade de förmodligen brutit mot någon regel, det hade i varje fall varit lika fantasilöst som att gå till maskerad i vardagskläder. I denna parblixt handlar det nämligen om att prestera ett någorlunda originellt namn på laget. Mitt favoritlag i fjol: The Blues Brothers och de uppträdde i passande klädsel. De struntade i Magdalena Ribbings skarpa rekommendation: män bär inte hatt inomhus. Möjligen bröt de också mot Fides klädkod. I mina ögon uppträdde de med stil och deras resultat förstärkte blueskänslan.

Nils och Jasmin ställde upp under namnet Project Kaskader och man bör vara slängd i bosniska för att förstå betydelsen. Jag frågade och fick svar: ”kaskader” betyder stuntman. Och jag blev inte mycket klokare. Laget var hur som helst tredjerankat. Resultatredovisning får vänta till imorgon.

Imorgon ställer Nils upp i den individuella blixttävlingen och det hela kan ses som en liten förövning inför hans nästa världsmästerskap: VM i blixt och snabbschack i Berlin framåt oktober.

Något också om Politiken Cup, huvudturneringen, rond 7: Jon Ludvig Hammer besegrade Ilia Smirin och tog över förstaplatsen, som han nu delar med Liviu-Dieter Nisipeanu och Markus Ragger på 6,5 poäng. Tiger Hillarp Persson vann mot Martin Haubro – partislutet kommenterat av André Nilssonschack.se – och ligger en halv poäng efter tättrion. Imorgon har Tiger svart mot Smirin.

Dagens båda partiexempel handlar om Fjortonde draget. Vi börjar med Jacob Aagaards opus. I kommentatorrummet visade han varför remin mot norske junioren Benjamin Haldorsen var en skänk från ovan.

Jacob Aagaard – Benjamin Haldorsen
Antagen Damgambit
1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Sf3 Sf6 4.e3 e6 5.Lxc4 a6 6.De2 c5 7.dxc5 Lxc5 8.e4 Sc6 9.0-0 b5 10.e5 Sd5 11.Ld3 Lb7 12.Sc3 Sd4 13.Sxd4 Lxd4 14.Td1?? remi


14...Lxc3 15.bxc3 Sxc3 16.Lxb5+ axb5 17.Txd8+ Txd8 och när damen retirerar följer 18...Td1 med lätt vinst.

Gawain Jones har inte rosat marknaden, men idag fick han i alla fall en present.

Joseph McPhillips – Gawain Jones
Spanskt
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 g6 4.d4 exd4 5.Lg5 Le7 6.Lxe7 Dxe7 7.0-0 Sf6 8.e5 Sd5 9.Lxc6 dxc6 10.Dxd4 Lf5 11.c3 Sb6 12.Sbd2 Td8 13.Df4 Td3 14.Se4?? Sd515.uppg.
Japp, springaren på e4 ryker.

Poängställningen och svenskarnas resultat.


Jørgen Hvenekilde och Eric Brøndum i den eviga efteranalysen. Foto: Pia Fransson

Det finns en del stamgäster på Politiken Cup, några veteraner har varit med från starten för trettiosex år sedan. Dit räknas Jørgen Hvenekilde och Eric Brøndum, som numera tillbringar mycket mer tid vid analysbrädet än i spellokalen. Det skulle inte förvåna mig om detta trägna par sitter där och analyserar dygnet runt eller åtminstone så länge baren är öppen. Det är en analys som präglas av ömsesidigt häcklande, hårt men hjärtligt. Och när någon får in en vacker kombination – det händer inte sällan – blir det demonstrativ belåtenhet respektive grymtningar.

På vägen hem mellan Konventum och färjeläget blev jag upplockad av Morten Fabrin, som erbjöd mig skjuts till färjan. Senast vi sågs var i samband med Luxemburg Open för fyrtiofyra år sedan. Det är sådana möten man kan räkna med när man besöker Politiken Cup.

* * * * *

I Pardubice vann Ralf Åkesson för tredje ronden i följd och står efter sju ronder på 5 poäng. Viktor Laznicka är kvar i ledningen.

Poängställningen och svenskarnas resultat.

* * * * *

Ännu en framgång för norskt schack: junioren Johan Salomon segrade i Sitges på 7,5 poäng. Förstapris och en första GM-inteckning. Anders Larsson var bäst bland svenskarna på 5,5 poäng. Slutställningen.