onsdag 1 juli 2015

Hårt spel i Dortmund

Fabiano Caruana var illa ute mot Georg Meier. Foto: sparkassen-chess-meeting.de

Det sparas inte på krutet i Dortmund. Även tredje ronden bjöd på mycken dramatik. Fabiano Caruana var illa ute mot Georg Meier men det blev en scenförändring framåt tidskontrollen vid 40:e draget. Caruana, som nu har fått en namnskylt med USA angivet, lyckades vända och vinna. Liviu-Dieter Nisipeanu är kvar i ensam ledning.

Ställningen efter tre ronder:
Liviu-Dieter Nisipeanu 2,5; Arkadij Naiditsch och Vladimir Kramnik 2; Fabiano Caruana 1,5; Wesley So, Hou Yifan, Jan Nepomnjasjtjij, och Georg Meier 1 poäng.

Rondreferat hos Chess.com.

* * * * *

Erik Blomqvist har 2,5 poäng efter tre ronder i Viljandi och möter forne världssjuan (1990) Jaan Ehlvest i fjärde ronden. Uppdatering: Som framgick i direktsändningen vann Erik det partiet.

Efter sju ronder i Maribor leder topprankade Boris Chatalbashev på 6 poäng. Ralf Åkesson saknar tätkänning med 4 poäng.

* * * * *

Frågorna fick mig att gå ner i källarförrådet och leta fram juniortidens klippbok – hur var det nu allting började? I serien av intervjuer på Cellavision Chess Cups webbplats var det min tur att komma med svaren. Här är intervjun.

* * * * *

Det blir deltagarrekord i Politiken Cup i Helsingör. Dagsnoteringen är 389 deltagare. Det tidigare rekordet från 2011 låg på 311. Dagens danska läsövning:
Der er stadig mulighed for at opnå en rabat på 100 kr. på turneringsindskuddet til hovedturneringen. Det kræver blot tilmelding og betaling af indskud senest i dag 1. juli 2015.
Det handlar alltså om att detta är sista dagen man får 100 danska kronors rabatt på startavgiften. Det finns 41 svenska spelare i startlistan och många av dem bor hemma och pendlar över Sundet.

* * * * *

Fide har publicerat elo-listor som gäller från den 1 juli och en månad framåt: världstoppen och Sverigetoppen.

* * * * *

Tio dagar kvar till SM i Sunne. Nu bör öppningsrepertoaren ligga klar.