måndag 6 juli 2015

Stark spurt av Caruana

Fabiano Caruana vann toppmötet mot Liviu-Dieter Nisipeanu i sista ronden i Dortmund. Foto: sparkassen-chess-meeting.de

Fabiano Caruana skyndade från Stavanger till Dortmund där han inledde med remi och förlust. Det fanns anledning att misstänka att han hade tagit på sig ett alltför hektiskt program. Sedan kom en vilodag och det gjorde honom gott. Därefter blev det fem vinster i följd och turneringsseger. I sista ronden vann han elegant mot turneringens stora överraskning Liviu-Dieter Nisipeanu. Ordningen var återställd. Rankingmässigt har Caruana åter svingat sig över 2800-strecket.

Vladimir Kramnik introducerade som bekant Berlinförsvaret som ett remivapen när han detroniserade Garri Kasparov vid VM-matchen i London 2000 och det har länge fyllt den uppgiften. Men på sistone har man upptäckt sprickor i muren, som när Kramnik förlorade i sista ronden mot Wesley So. Med den vinsten avancerade So till andraplatsen. Marginalen till turneringsvinnaren Caruana var 1,5 poäng.

Slutställningen:
Fabiano Caruana 5,5; Wesley So och Liviu-Dieter Nisipeanu 4; Vladimir Kramnik 3,5; Jan Nepomnjasjtjij och Arkadij Naiditsch 3; Hou Yifan och Georg Meier 2,5 poäng.

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

* * * * *

Det mesta gick Erik Blomqvists väg i Viljandi till sista ronden där en fördelaktig ställning förvandlades till en ruin med ett olycksaligt slutdrag.

Erik Blomqvist – Kaido Kulaots 
Vit drar


Med facit i hand: vits kung behöver ett lufthål. 34.h3 och vits merbonde ger klar fördel.
34.Se6?? Sec7! 35.uppg.
Plötsligt stämmer allt för svart, till exempel 35.Sxc7 Dc1+ 36.Df1 Dxc5+ och slag på c7, eller 35.Dd4 De2 med dubbelhot mot e1 och e6.

Erik slutade på sjätte plats och det fanns alltså bud på mer. Slutställningen.