onsdag 29 juli 2015

Politiken Cup – rond 5

Toppmötet mellan Tiger Hillarp Persson och Markus Ragger fick ett uppseendeväckande slut. Foto: Sigfred Haubro

Det var i måndags. Nils Grandelius fanns bland åskådarna och besökte kommentatorrummet där Per Andreasen med insikt och humor svarar för kommentarerna. Nils var på väg att lämna rummet när Per försökte hejda honom: ”Men vänta, vänta och se, en dansk håller på att slå en svensk.” Det var Jakob Aabling-Thomsen som höll på att besegra Jonny Hector, som sedan många år tillbaka bor med familj i Helsingör några hundra meter från spellokalen Konventum. Nils fortsatte ut men återvände strax, stack in huvudet och kontrade: ”Men han bor i Danmark.”

På tåget upp till Helsingborg, där färjorna till Helsingör går stup i kvarten, fick jag sällskap av Daniel Semcesen. Han pendlar varje dag mellan Malmö och Helsingör. Vi talade bland annat om SM i Sunne och burmesisk restaurangmat. Det var problem i tågtrafiken och det blev uppenbart att han inte skulle hinna fram till rondstarten. Nu är det lyckligtvis inte någon nolltolerans, men det var förstås illa nog att behöva lämna tidshandikapp. Lyckligtvis fanns hjälp att få i Helsingör: Håkan Jalling är där och hade godheten att komma och hämta med bil och köra ett par rundor fram och tillbaka mellan stationen och Konventum. Tidshandikappet minimerades.

Det stora samtalsämnet efter rond 5 var Tiger Hillarp Perssons beslut att ge upp i en remiställning i toppmötet med Markus Ragger. Tiger: ”Nu hamnar jag i många böcker.” Jag nöjer mig med att återge slutställningen och hänvisar till André Nilssons analys på schack.se.

Tiger Hillarp Persson – Markus Ragger
Slutställningen, vit vid draget


Fotografen heter Sigfred Haubro. Sigfred, Sigfred, Sigfred och ingenting annat. Det blev fel i föregående inlägg, men det korrigerades när en hord av människor påpekade felet för mig på Konventum. Skönt att veta att folk läser bloggen och är beredda att tjänstgöra som korrekturläsare. Tack kommentator Per och alla andra. Lyckligtvis finns det möjlighet att korrigera den typen av misstag till skillnad från fel i tryckta medier. På omslaget till ett nummer av Schacknytt för trettio år sedan skrev jag ”till bredden fyllt av ...” och det kommer att stå där för tid och evighet. (Det ska förstås vara: till brädden fyllt av ...) Det är sådant man får lära sig att leva med. Sigfred, Sigfred, Sigfred.

Här vill jag lyfta fram Sigfreds son Martin som höll på att slå en stormästare igen. I femte ronden hängde det amerikanska stjärnskottet Samuel Shankland mot repen.

Samuel Shankland – Martin Haubro 
Svart drar


I partiet följde 39...Ta6 40.Dxe5+ Kg8 41.Db8+ Kg7 (om kungen går till f7 finns schacken på f4) 42.De5+ Kg8 remi.

Tillbaka till diagrammet. Där finns 39...Kg8! och vit är nära nog i dragtvång. Efter 40.Dxe5 Dc8!! är bindningen av tornet dödande, d4-bonden hotar att rycka fram.

analys

Svart vinner efter till exempel det studieartade 41.Dxd4 Dc2 42.Dg1 Df5+ 43.g4 Df3+ 44.Dg3

analys

44...Df8! (med hotet 45...Dh6+ 46.Dh4 Ta3+) 45.De3 Df1+! 46.Kg3 (46.Kh4 Txh2+ 47.Kg5 h6+ 48.Kxg6 Df7 matt) 46...Tg2+ 47.Kh3 Te2+.

Efter fem ronder finns det fyra spelare med full pott: Alexander Rachmanov, Markus Ragger, Ilia Smirin och Jacob Aabling-Thomsen.

Poängställningen och svenskarnas resultat.

* * * * *

I femte ronden i Pardubice åkte Jonathan Westerberg på en smocka i mötet med ukrainaren Dmitrij KononenkoPoängställningen och svenskarnas resultat.

* * * * *

I Sitges är Jorge Cori kvar i topp, nu på 6,5 poäng efter sju ronder. Andreas Persson, Carl Cederstam Barsk och Anders Larsson har 4 poäng. Poängställningen.