tisdag 21 juli 2015

Festivalen i Pardubice

Festivalen i Pardubice är i full gång. Foto: chess.cz

I den stora festivalen i Pardubice, Tjeckien, handlar det inte bara om schack. På programmet finns det även andra brädspel, bridge med mera. Totalt lär det bli runt 1200 deltagare från omkring 60 nationer. Arrangörerna är måna om att få med så många nationer som möjligt och är beredda att rucka på tidpunkten för festivalen för att uppnå det målet. Den här sommaren var det festivalstart en vecka senare än förra, detta med hänsyn till skolloven i Tyskland och fastemånaden Ramadan, som slutade den 16 juli. Och det lutar åt ett nytt deltagarrekord. Det kommer exempelvis cirka 300 deltagare från Tyskland, ett tiotal schackspelare från Sverige.

Martin Lokander är ute på sin sedvanliga sommarturné med Pardubice som andra stopp. Det började med en GM-turnering i Paris, som arrangerades samtidigt med SM i Sunne, där han kom på sjätte plats med 3,5 poäng (av 9). 

I Pardubice ställde SK Rockaden upp i en lagturnering torsdag–söndag med ett lag bestående av Martin, Felix Tuomainen, Anton Darnell och Gustav Halvarsson. Slutresultat.

Nu pågår bland annat en öppen turnering över sju ronder där Jonathan Westerberg är andrerankad efter GM Daniil Lintchevskij. I näst sista ronden vann Sam Kassani mot tredjerankade GM Igor Jagupov och med 5 poäng ligger Sam tvåa en halv poäng efter Lintchevskij inför morgondagens slutrond. Jonathan har 4,5 poäng, Per Green 4 poäng. Poängställningen.

Huvudturneringen startar på fredag och i startlistan finns bland andra Jonathan, Ralf Åkesson, Martin och Sam. Där öppnar sig möjligheter till inteckningar. Viktor Laznicka och Sergei Movsesian är topprankade.

* * * * *

Dagen efter starten för huvudturneringen i Pardubice, det vill säga på lördag, drar man i gång Politiken Cup i Helsingör. Även där handlar det om deltagarrekord: dagsnoteringen är 423 deltagare!  Det finns ingen turnering som lockar mig mer som åskådare. Föredömlig organisation, bekvämligheten, den avspända miljön, de välstädade toaletterna. Det sistnämnda såg jag ingenting av när jag var med i Pardubice för några år sedan …

Möjligen påverkas mitt intryck av det tjeckiska äventyret av att jag efter turneringen i Pardubice fick lägga mig på operationsbordet med inklämd ulnarisnerv i höger armbåge. Fanskapet upptäcktes i mitten av turneringen men jag bestämde mig då för att fullfölja. Det verkade mindre komplicerat än att ändra flygbiljetten hem. Hemkommen förklarade jag för kirurgen Tony inför operationen att det sannolikt var en schackskada orsakad av armbågar tryckta mot bordsskivor i tänkarpose. Ett varningens ord: tänk på hur du sitter och tänker!

Jag räknar med att besöka Helsingör några gånger under turneringens lopp och det blir som vanligt hårdbevakning av Politiken Cup här på bloggen. Det är drygt femtio svenska spelare anmälda och även där talar vi om rekord. Det kommer för övrigt över hundra spelare från Norge!

* * * * *

I Biel var David Navara dagens ende vinnare:

Pavel Eljanov – David Navara 
Vit drarDet är som synes ett matthot på h1. Efter 43.Kg1 tycks vit ha läget hyfsat under kontroll, men Eljanov tyckte sig se en bättre lösning på problemet ...
43.Txc5+? Lxc5 44.Txc5+Tanken var förstås att spela Sxf4 när svarts kung hade backat.
44...Te5!!
Ouch. Det fanns säkert inte med i beräkningen.
45.Txe5+ Kf6 46.Td5
och 0–1 innan Navara hade hunnit sätta matt på h1. 46.Sxf4 Kxe5 47.Sd3+ Kd4 är nästan lika hopplöst.

Poängställningen efter två ronder:
Michael Adams 1,5; Richard Rapport, Radoslaw Wojtaszek, Maxime Vachier-Lagrave och David Navara 1; Pavel Eljanov 0,5 poäng.