fredag 4 april 2008

Schackåskådarens helgguide

Den stora begivenheten hemmavid den här helgen är Tusenmanna i Stockholms stadshus lördag och söndag. Här och här får du all upptänklig information om detta traditionsrika snabbschackevenemang.

Den som vill se världseliten i aktion kan följa tyska Bundesliga och Ryska lagmästerskapet i Sotji. Det blir sannolikt fler världsstjärnor i Sotji än i Tyskland trots att det väntar ett toppmöte i Bundesliga. OSC Baden Baden leder fem matchpoäng före SV Mülheim Nord och de drabbar samman i trettonde ronden på söndag. Mülheim var på väg att degraderas förra säsongen men fick stanna kvar när SG Porz inte ville vara med längre i högsta divisionen. Den chansen har man alltså tagit väl vara på. Dimitri Jakovenko finns med i Mülheims laguppställning men har hittills inte spelat med i en enda match. Det har spekulerats i om han kommer att ställa upp i söndagens viktiga toppmatch. Skulle inte tro det, han har nog funnit sig till rätta i Sotji.

Här är Bundesligaprogrammet:
Lördag klockan 14, rond 12
Söndag klockan 10, rond 13

Det blir direktsändning på www.schachbundesliga.de. Om OSC Baden Baden vinner sina två matcher så är seriesegern säkrad med två ronder kvar att spela, men flera av lagets bästa spelare befinner sig i Sotji och kommer väl knappast att göra en snabb visit i Trier för att sedan lika snabbt återvända till Svarta havet och ryska lagmästerskapet. Det handlar om Peter Svidler, Alexei Shirov, Sergei Movsesian och Pentala Harikrishna som får visa var de har sin lojalitet – i OSC Baden Baden eller i sina respektive ryska klubbar?

Vad gäller Ryska lagmästerskapet så är det direktsändning från samtliga 36 partier varje rond.
Fredag klockan 13, rond 3
Lördag klockan 13, rond 4
Söndag klockan 13, rond 5


De tre sista ronderna i Scandinavian Open i Valby spelas i helgen enligt följande:
Fredag klockan 11, rond 9
Lördag klockan 11, rond 10
Söndag klockan 11, rond 11

Även här visas samtliga partier i direktsändning. Kolla här.

För den omättlige finns också direktsändning från holländska mästerskapet:
Fredag klockan 13.30, rond 3
Lördag klockan 13.30, rond 4
Söndag klockan 13.30, rond 5

Loek van Wely är inte med. Han är sur på holländska schackförbundet, och dessutom är han engagerad i Sotji. Liksom ovan nämnde Jakovenko spelar han för Tomsk 400. Sergei Tiviakov är topprankad i Hilversum.

Eventuellt kompletteringar under helgen.