måndag 28 april 2008

Tidskrift för Schack nr 2/08

Vid det här laget bör alla prenumeranter ha fått Tidskrift för Schack nr 2/08. För er andra kan jag berätta vad det innehåller:

Bobby Fischer – det rotlösa schackgeniet (Spelöppningen var komplicerad. Bobby Fischer växte upp i Brooklyn och lämnade skolan så fort det var lagligt möjligt för att ägna all tid åt schack. Ett par år senare övergavs han av sin mor Regina. Socialt en katastrof och schackligt en tidig succé. Sedan väntade ett mittspel och ett slutspel fyllt av halsbrytande förvecklingar. En minnesartikel om det kanske största schackgeniet genom tiderna.) Sjuttioårsjubileum i Wijk aan Zee (Det blev entusiastiska applåder vid invigningen i Wijk aan Zee när den nya ägaren av Corus, indiska storkoncernen Tata, meddelade att man ekonomiskt garanterar schackfesten minst fem år till. En stor del av schackvärlden stämde säkert in i ovationerna. Årets jubileumsturnering blev en ny framgång för Magnus Carlsen, som delade förstaplatsen med Levon Aronian. Johan Sigeman var på plats och återger sina intryck, medan Ian Rogers har kommenterat de mest intressanta partierna från A-gruppen.) Mannen som tackade nej till Wijk aan Zee (Hikaru Nakamura är möjligen schackhistorisk i ett avseende: han tackade nej när han fick en inbjudan till Wijk aan Zee. Ytterst få har gjort det i det holländska schackevenemangets sjuttioåriga historia. Amerikanen ställde i stället upp i en öppen turnering i Gibraltar. Ur snävt ekonomisk synvinkel var det ett riktigt beslut. Nakamura håvade in förstapriset på 12 000 brittiska pund.) Schacksveriges stora chans! (Medlemstalet i Sveriges Schackförbund har dalat under en lång följd av år. Åtskilliga schackföreningar har lagt ner verksamheten och den allsvenska pyramiden har blivit allt mindre. Så finns det något hopp? Jesper Hall för fram Schack4an som Schacksveriges stora chans att bryta en nedslående trend. Konceptet presenteras, nyckelpersoner intervjuas och erfarenheter redovisas. Här får du all upptänklig information om räddningsplankan.)

Kombinationer - Nilssons pjäser - Framtidsdrömmar i Norge - Tillbaka till Estland - Slutgiltig inteckning för Grandelius - Skol-NM i Danmark - Veteranernas Lag-EM i Dresden - Så vinner man i tyska schackligor - SK Rockaden bröt Sollentunas segersvit - Tävlingskalender.

Och för er som inte har uppfattat budskapet: Prenumerera! Schackvänner i Danmark, Finland och Norge kan betala prenumerationsavgiften till TfS-konton i respektive land. Här finns all information om betalning.