fredag 25 april 2008

Schackåskådarens helgguide

Tre evenemang står i fokus denna helg. På hemmaplan är det Sigemanturneringen och ute i den stora världen är det EM i Plovdiv och GP-turneringen i Baku. De två senare turneringarna kan leda en bit på vägen till en VM-match 2010. Hur den vägen ser ut via Baku har vi redogjort för här.

Helgens program i Baku, Azerbajdzjan:
Fredag klockan 12, rond 5
Lördag är fridag
Söndag klockan 12, rond 6


Magnus Carlsen har inlett med remier mot Wang Yue och Peter Svidler följt av vinst mot Ernesto Inarkiev och förlust mot Sjachijar Mamedjarov. I helgen spelar han vit mot Gata Kamsky och Vugar Gasjimov. Här följer du direktsändningen. Du får initierade rapporter på Henrik Carlsens blogg, och jag rekommenderar även besök på Bergens Skakklubs hemsida, där man är generös med länkar till andra källor (tack!).

Den som vid EM i Plovdiv, Bulgarien leker med tanken på att ta sig fram till en VM-match ska se till att komma bland de tjugotvå främsta. Det ger en plats i världscupen 2009. Emanuel Berg och Pontus Carlsson finns än så länge med i leken.

Helgens program i Plovdiv, Bulgarien:
Fredag klockan 13.30, rond 5
Lördag klockan 13.30, rond 6
Söndag klockan 13.30, rond 7


På måndag är det fridag. Pia Cramling kan kvalificera sig till dam-VM om hon slutar bland de tretton främsta i damklassen. Det är alltså inte bara EM-titlar som står på spel. Här följer du direktsändningen i öppen klass och damklassen.

Som förhoppningsvis alla har upptäckt följer vi Sigemanturneringen i Malmö dag för dag här på bloggen. Här följer du direktsändningen och här är helgprogrammet:
Fredag klockan 14, rond 4
Lördag klockan 14, rond 5
Söndag klockan 14, rond 6


Om du får någon tid över mellan schackdragen kan du förhoppningsvis njuta av vårens ankomst. Det är i alla fall min grundplan för helgen.