fredag 18 februari 2011

Helgguiden

Det var utdelning av Martensstipendiet (25 000 kronor) igår torsdag, och det gick till Hans Tikkanen. Här gratuleras han av LASK:s ordförande Gunnar Finnlaugsson. Mer om detta på LASK:s hemsida. Foto: Calle Erlandsson

Idag håller Pia Cramling kanske på med de sista förberedelserna inför avresan på söndag, då det bär iväg till damernas GP-turnering i Qatar. Det är invigningsceremoni på måndag och första ronden på tisdag.

Det här är sjätte och sista turneringen i GP-serien 2009-2010. Jo, tidsöverskridning. Här är startfältet:

GM Humpy Koneru 2607
GM Nana Dzagnidze 2550
GM Antoaneta Stefanova 2546
GM Pia Cramling 2516
GM Maja Tjiburdanidze 2502
GM Zhu Chen 2495
GM Marie Sebag 2489
GM Xu Yuhua 2484
IM Lilit Mrktchian 2475
GM Elina Danielian 2454
IM Munguntuul Batkhuyag 2410
IM Martha Fierro

Det faktum att Martha Fierro står utan elotal på Fides lista antyder att schackförbundet i Ecuador häftar i skuld till Fide. Men det hindrar tydligen inte Fierro från att ställa upp i Fides GP-turnering.

Den här helgen arrangeras skol-NM i Oslo. Mästerskapet genomförs i Oslo Schakselskaps lokaler och det är tolv spelare i varje åldersgrupp. Här en lista över de svenska spelarna med deras rankingplacering i respektive grupp:

Grupp A:
6. Eric Thörn och 11. Dominik Danielsson.

Grupp B:
1. Jonathan Westerberg och 2. Philip Lindgren.

Grupp C:
3. Egor Norlin och 4. Mattis Olofsson-Dolk.

Grupp D:
5. Kunal Bhatnager och 11. David Nordin.

Grupp E:
5. Jedrzej Szumniak och 9. Kamras Awat.

Elitseriematchen Lunds ASK-Limhamns SK spelas i morgon lördag en vecka innan övriga matcher i rond 8. Lund ville spela matchen i förväg eftersom flera av klubbens spelare ska vara med i den öppna turneringen i Cappelle la Grande, som börjar den 26 februari. Limhamn tyckte att det var okej, och det innebär dessutom att Limhamns Stellan Brynell kan hänga med lundaspelarna till Frankrike. Matchen börjar klockan 11 och om min väckarklocka fungerar kommer jag att vara med från första draget med direktbloggning. Vi ses alltså här på bloggen i morgon.

Apropå serieschack så spelas rond 5 och 6 i brittiska lagmästerskapet 4NCL lördag-söndag. Då kommer du att finna en direktsändningslänk i den oumbärliga högerspalten. Och apropå elitserien så publicerade jag Evansgambiten mellan Ari Ziegler och Axel Ornstein här. Axel kommenterar:
Trevligt att se partiet dissekerat även om du hade hittat en
groda. Öppningen var ett förslag från Södra Sass gambitexpert Bo Franzén och förberedelserna tog väl någon halvtimme, men eftersom jag fick chansen att testa varianten fanns ju ingen återvändo. Ziegler var lite besviken, eftersom han hade skrivit i TfS att 4...d5 är dåligt.
Och vill du veta mer om Axels tankar kring den här varianten i Evansgambit, så får du ge honom chansen att spela 4...d5 mot dig. Japp, den hårda skolan.

Loek van Wely spelade inte med i Wijk aan Zee senast och skälet som angavs var att han påbörjat ett sabbatsår från schack. Men han var i Wijk som gäst och här samtalar han med Levon Aronian och Vladimir Kramnik. Frågan är hur van Wely egentligen har det med den schackliga avhållsamheten, för han spelade bevisligen för SG Köln Porz i tyska Bundesliga i division II Västra den 6 februari. Det var rond 6 och remi på bord 1 mot landsmannen Robin van Kampen, Bochumer SV. Gåtfullt. Foto: Calle Erlandsson

Avslutningsvis två partiställningar från Aeroflot Open.

Jevgenij Romanov – Vasilij Papin
Vit drar21.Txd4! cxd4 22.Sf5 Lf8 23.Sed6 Lxd6
Eller 23...Lxh6 24.Dxf7+ Kh8 25.Dxf6+ med matt.
24.Dg4+ Kh8 25.Lg7+ uppg.

Vladimir Fedosejev – Dmitri Bocharov
Svart drarHur snärjer man lämpligen vits kung? Lösningen finns i kommentarfältet.

1 kommentar:

Lars Grahn sa...

Fedosejev–Bocharov: 50...Tg1+! 51.Kh2 Th1+! 52.uppg. På 52.Kxh1 följer ju 52...Df1+ 53.Kh2 Th8+.