måndag 7 februari 2011

Upptäcktsfärd i högerspalten

Jon Ludvig Hammer tar nya tag i Moskva. Foto: Calle Erlandsson

Jag hoppas verkligen att du ibland tar dig tid att göra upptäcktsfärder i högerspalten. Där har du ju alla de bästa schacklänkarna och lite annat. Här ett och annat smakprov:

GM-BLOGGAR
Det tog lite tid men nu är Hikaru Nakamura klar med andra delen av rapporten från hans livs turnering i Wijk aan Zee. Sammanfattningsvis: han är lycklig.

Magnus Carlsen är nöjd med sin insats i samma turnering, och berättar att efter en veckas solsemester beger han sig iväg till New York Fashion Week. Den grabben har det onekligen bra förspänt.

Den genomambitiöse Mark Bluvshtein har gått igenom alla sina partier från Wijk aan Zee (C-gruppen). Håll till godo! Där får du visdomsord från en stormästare. Mark berättar också att han nu befinner sig i Moskva för Aeoroflot Open, invigning ikväll och första ronden imorgon.

På sin blogg berättar Jon Ludvig Hammer att han också ska vara med i Aeroflot Open och att han ser fram emot den utmaningen efter det för honom nedslående resultatet i Wijk aan Zee. Även Bluvshtein rekommenderar för övrigt läsning av Hammers blogg.

Jag upprepar: den bästa GM-bloggen är Jan Gustafssons. Han var sekundant åt Jan Smeets i Wijk aan Zee och det har han berättat mycket om på bloggen. Nu efteråt delar han även med sig av en trendspaning: att många vitspelare efter 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 har valt bort Spanskt (3.Lb5) till förmån för Skotskt (3.d4). Sedan följer en liten teorigenomgång av nya idéer i Skotskt under rubriken ”Wie kilt man Schottisch”.

SCHACKSPALTER
I sin spalt den 6 februari i Sunday Express kommenterar Luke McShane bland annat sitt parti mot Wesley So från Wijk aan Zee, där Luke ju vann B-gruppen. Han inleder med att meddela att detta är hans sista spalt för Sunday Express. Tråkigt, tråkigt, tråkigt.

Lubos Kavalek fick lämna Washington Post, men lyckligtvis tog Huffington Post över hans tjänster. Spalten den 31 januari har rubriken ”Hikaru Nakamura´s Great Chess Triumph”. Lubos är alltid läsvärd.

ALLSVENSKAN
Nu finns Sebastian Nilssons rapport från lördagens elitseriematch SS Manhem-Lunds ASK på LASK-lagets blogg.

Har jag missat länken till någon GM-blogg eller någon bra schackspalt? Tipsa gärna.