fredag 25 februari 2011

Helgguiden

Pia Cramling tillbringar helgen i Doha, Qatar. Här i andra rondens parti mot Zhu Chen, som sedan sju år tillbaka representerar Qatar. Foto: qatar2011.fide.com

Den här helgen handlar det framför allt om allsvenskan. Imorgon lördag står fem elitseriematcher på programmet och förhoppningsvis kan vi erbjuda referat från alla matcherna här på bloggen lördag kväll. Det är i alla fall ambitionen. Lunds ASK har ju spelat sin match mot Limhamns SK i förväg och toppar elitserien. Vilket lag ska ta upp striden om guldet, SK Rockaden eller Team Viking? Det beror till stor del på utgången av morgondagens match dem emellan.

Det är spel även i tyska Bundesliga lördag-söndag (rond 10 och 11) i Griesheim, Solingen, Bremen och Aue. Mästarlaget OSG Baden-Baden spelar sina båda matcher i Griesheim, där laguppställningarna är kända. Varken Viswanathan Anand eller Magnus Carlsen är med. Det är föga överraskande, för de har inte spelat ett enda parti i Bundesliga den här säsongen. Laget toppas i stället av Etienne Bacrot, Peter Heine Nielsen och Arkadij Naiditsch. Den senare leder för övrigt poängplockarligan med 8/9. Det är direktsändning från alla matcher i högsta divisionen i Bundesliga, och du kommer naturligtvis att få länken i den oumbärliga högerspalten. Alla trogna bloggbesökare vet vid det här laget att de fasta länkarna till Bundesliga finns längre ner i högerspalten under Nationella lagmästerskap.

Lunds ASK brukar skicka ett gäng spelare till den årliga turneringen i Cappelle la Grande. De franska arrangörerna uppskattar deras närvaro så mycket att de har fått speciella villkor. I lundatruppen ingår Hans Tikkanen, Stellan Brynell (tillfällig lundensare), Axel Smith, Michael de Verdier, Sebastian Nilsson, Mladen Gajic, Ellinor Frisk och Fredrik Hansson. Även Samir Lejlic är med i turneringen. Det är ett mastigt startfält med nästa hundra stormästare bland över 600 deltagare. Det kan förhoppningsvis bli en och annan inteckning. Direktsändning utlovad. Start imorgon lördag.

Säg Rijeka och jag tänker genast på Zagreb-Rijeka 1970 där Bobby Fischer svarade för en av sina bästa turneringsprestationer. Hans förstapris då var på 1000 dollar. Jag misstänker att det nominellt ligger på ungefär samma nivå i den damturnering i Rijeka som inleds imorgon med följande startfält:

IM Irina Vasilevitj 2327 Ryssland
WGM Mirjana Medić 2279 Kroatien
WIM Andrea Bollengier 2251 Frankrike
WGM Iulia-Ionela Ionica 2248 Rumänien
WIM Tereza Olsarova 2216 Tjeckien
WIM Karolina Olsarova 2195 Tjeckien
WIM Inna Agrest 2170 Sverige
WFM Ana Berke 2163 Kroatien
Spela Kolaric 2049 Slovenien
Lora Kukić 1764 Kroatien

Inna verkar vara inne i en schackaktiv period. Några dagar efter denna turnering väntar Reykjavik Open för hennes del.

Avslutningsvis något om Nigel Shorts framträdande på Middlesex University i tisdags förra veckan. Han gav en simultan, men före den visade han ett av sina mest instruktiva partier utkämpat för tjugoåtta år sen. Här är partiet i fråga: Wedberg-Short, Dortmund 1983. Malcolm Pein fanns med när Nigel demonstrerade partiet och skrev ner några av kommentarerna – se här.