lördag 5 februari 2011

Intressanta observationer

Viktor Kortchnoi missade att kröna verket. Photo courtesy John Saunders

Tipsa gärna om intressanta observationer. Det kan till exempel gälla partiställningar och citat. Min mejladress finns överst i den oumbärliga högerspalten.

Robert Ericsson har mejlat över en partiställning från sista ronden i Gibraltar Masters. Om Viktor Kortchnoi valt rätt hade han blivit ännu mer odödlig:

Viktor Kortchnoi – Paco Vallejo
Vit drarHär kunde den snart 80-årige kämpen ha avgjort med 29.Ta7!! Dxa7 30.Dxe5+ Kf8 31.Td8+ Kg7


32.Tg8+! Kh6 33.Df4+ Kh5 34.Le2+ Sg4 35.hxg4+ Kh4 36.g5 matt.

Men ack nej, det blev så här i stället: 29.Tda1 Kf8 30.Ld5 e2 31.Df2 Ld4 32.Dxe2 Sxd5 33.Ta8+ Kg7 34.Df3 Kh6 35.T1a7 Df4 36.uppg.

Vad sägs om den här scenen: Jens Enevoldsen och Bent Larsen på en motorcykel i Amsterdam. Det skulle jag vilja se. Händelsen beskrivs i en nyutkommen självbiografi av animatören Børge Ring. Dennis Madsen har mejlat över ett citat från boken och presenterar författaren: ”Børge Ring var ursprungligen musiker och spelade bl.a. med Svend Asmussen under och efter andra världskriget - också i Sverige och Norge. Episoden i Amsterdam är från 1960-talet.”
Coco havde sans for humor. Vi boede sammen i Amsterdam centrum, der var skakturnering, og vi fik besøg af to danske skakmestre, Bent Larsen og Jens Enevoldsen. Jens var min fætter og noget ældre end Bent. Da de kørte væk på motorcykel i natten, stod Coco med sit cigaretrør ved vinduet og så efter dem.

”Den unge skakspiller kunne jeg nemt forføre, hvis jeg ville,” sagde hun muntert.

”Det må da være rart at vide for en pige på din alder,” sagde jeg til min aftenavis. Coco lod sig ikke slå af pinden.

”Ha,” sagde hun, ”jeg ku' sætte ham mat.”

Som animatör tilldelades Børge Ring en Oscar 1985 för Anna & Bella.

* * * * *

Elitseriematcherna pågår för fullt och kommer att avrapporteras i kväll. Länken till den fortlöpande resultatredovisningen hittar du som alltid i högerspalten under Allsvenskan.