fredag 10 juni 2011

Helgguiden

Uppvisningsschack på Anna Lindhs plats i Malmö inför Sigemanturneringen. Från vänster: Pontus Carlsson, Tiger Hillarp Persson, Anil Surender och Anish Giri (vid draget). Foto: Calle Erlandsson ©

Malmö med läktarhuliganism figurerade på löpsedlar för inte så länge sedan. Men när det bjöds på uppvisningsschack på Anna Lindhs plats i samband med invigningen av Sigemanturneringen gick det lugnt till väga. När Anish Giri och Tiger Hillarp Persson spelade ett parti med Pontus Carlsson som kommentator höll sig åskådarna på plats på läktarna, ingen rusade in på brädet och började slå omkull pjäser. Malmös goda läktarkultur är återupprättad.

Det var åttaminutersblixt och när Giri i en remiställning försökte spela på tidsvinst bestraffades han så småningom med förlust. Och lagom till sista draget var gjort började det regna, allt enligt min rapportör Stellan Brynell. Själv satt jag hemma med ryggskottet och ägnade mig åt kontrollerad självömkan.

Grannen Stellan svarar för underhållningen i kommentatorrummet på Hipp och har fått ny teknik till sin hjälp. De gamla demobrädena är borta och de digitala bräden som vi ser i direktsändningen på internet finns nu i större format på skärmar i både Spegelsalen och kommentatorrummet. Stellan sitter med ett sensorbräde framför sig och dragen visas på en stor skärm. Det är samma variant som används i Politiken Cup. Nästa steg får bli att placera en schysst videokamera i kommentatorrummet och låta internetåskådarna ta del av Stellans kommentarer.

Av Stellan har jag lärt att man ska vara försiktig med att ha utgångspunkten att när en stormästare kommer med ett nytt drag i en rivig öppningsvariant så är det resultatet av en djup prepp. En TN kan lika gärna bero på att de har glömt sin läxa. Det var till exempel anledningen till att Nils Grandelius kom så dåligt ut mot Hans Tikkanen igår. Och idag spelar Nils åter svart, nu mot Anish Giri. I den här turneringen finns det inte utrymme för stillsam återhämtning – till åskådarnas förnöjelse.

I främre läktarraden ser vi Johan Sigeman och till höger om honom holländaren Dolf Vos, en av männen bakom festivalen i Wijk aan Zee. Johan flankeras på raden bakom av Nils Grandelius och Hans Tikkanen. Foto: Calle Erlandsson ©

Emanuel Berg är stamgäst i Limburg Open i Maastricht. Han har varit med i turneringen varje år sedan starten 2007. Bäst gick det för två år sedan då han vann turneringen. Den här helgen är det dags igen i sporthallen De Geusselt. Emanuel är tredjerankad efter Sergej Fjodortjuk och Maxim Turov. Direktsändningslänk i högerspalten.

Idag startar också det starkaste Ukrainamästerskapet genom tiderna. De är i stort sett bara Vasilij Ivantjuk som saknas. Högst rankade är Ruslan Ponomariov, Pavel Eljanov och Zahar Efimenko. Det är ett av världens starkaste nationella mästerskap och det är självklart direktsändning från Kiev. Länk i den oumbärliga högerspalten.

Och med start imorgon lördag visar delar av världseliten sina konster i dubbelrondiga Bazna Kings i Medias, Rumänien. Startfältet:

Magnus Carlsen 2815
Vasilij Ivantjuk 2779
Sergej Karjakin 2776
Hikaru Nakamura 2774
Tejmur Radjabov 2744
Liviu-Dieter Nisipeanu 2673

Det blir, aj, många högtidsstunder den här helgen.