lördag 25 juni 2011

Mardrömsstart för Hou Yifan

Hou Yifan får inte till det i New Dehli. Foto: www.aaichess.com

Världsmästarinnan Hou Yifan ska försvara sin VM-titel mot indiskan Humpy Koneru senare i år, om man får tro Fides kalender. Men än så länge har ingen presumtiv sponsor hört av sig. Det är kanske ändå inte Yifans största problem för tillfället. Förlustraden i New Dehli måste göra ont: fyra ronder och fyra förluster. Idag var det en av Konerus landsmän som sänkte Yifan:

Krishnan Sasikiran – Hou Yifan
Svart drarVit är på väg att utjämna det materiella läget, men efter 36...c5 lutar det åt remi.
36...Sc5?
Vit kunde slå på c6, e6 eller f7. Att skydda e6 på detta sätt leder bara till bekymmer.
37.Txf7+ Ke8 38.Sxc6
Just det, med mothot på tornet. Det måste Yifan ha missat.
38...Kxf7 39.Sxb4
Att vinna ett springarslutspel med merbonde kan vara knepigt eftersom den underlägsne ofta kan offra springaren på den sista bonden. Men Sasikiran ordnade vinsten med sin näst sista bonde. Det och andra partier finns genomspelbara – se länk under Aktuella partier i högerspalten.

Dagens vackraste avslutning får bli en kombinationsövning:

Viktor Laznicka – Parimarjan Negi
Vit drarLösningen finns sist i detta blogginlägg.

* * * * *

Den öppna turneringen i Pula avslutades idag. Som framgår av resultatredovisningen – länk under Aktuella turneringar – segrade GM Alexander Kovacevic. Den ende av de sex svenska spelarna som gick plus elomässigt var Anton Fritz.

Här en partiställning från näst sista ronden. Norrmannen Stig Tjomsland hade remin mot fjärderankade stormästaren Dusan Popovic som i en liten ask, men …

Dusan Popovic – Stig Tjomsland
Svart drarDet är viktigt att inte låta tornet angripa f- eller g-bonden i ryggen. Det finns bara ett drag som förhindrar den saken och det är 66...Kf7.
66...Ke5? 67.Te8+ Kf6 68.Tg8


Svart är i dragtvång.
68...h3 69.Kg3 g4 70.Kf4


70...Kf7 71.Tg5 Ke6 72.Th5 uppg.


Ett nytt dragtvång och nu faller en bonde – till att börja med.

* * * * *

Live Top List, Hans Arild Rundes skapelse, ger oss sedan några år tillbaka dagsaktuella rankingtal för alla spelare med elo 2700 eller högre. Nu finns det ytterligare en hemsida som ombesörjer denna information: Live Chess Ratings. Det finns länkar till båda under Andra schacklänkar i den oumbärliga högerspalten. Dessutom – tada! - finns de tio främsta på världsrankingen i en egen avdelning i högerspalten under Dagsaktuell världsranking. Kolla genast!

* * * * *

I partiet Laznicka-Negi följde:
51.Df6+!! Kh5
Det går ju inte att slå damen för matt.
52.Dxf7+ Kh4
Eller 52...g6 53.Dd5+ g5 (53...Tg5 54.Dxg5 matt) 54.Df7+ Kh4 55.Txh6 matt.
53.De7+ uppg.
På 53...Kh5 avgör 54.Dc5+ med dambyte.