tisdag 21 juni 2011

Wesley So om Malmöbesöket

Wesley So i Malmö. Foto: Calle Erlandsson

Alina l'Ami har gjort en intervju med Wesley So, som bland annat berättar om sitt deltagande i Sigemanturneringen:
Anyway, Sigeman was a very nice, short event, and I was very happy to win the last game. It was my first time in Malmo and I liked the weather there. The venue, hotels and surroundings were also great for me. I think the tournament in Malmo will get more popular soon, especially if they would make it a bit longer. For me 5 rounds was easy to play. Also, in the middle of the tournament, there was a countrywoman who took me out and showed me around Malmo, which was very nice.
* * * * *

Som framgått av twitterflödet är varken Magnus Carlsen eller Hikaru Nakamura nöjda med sitt spel i Bazna Kings. Carlsen kan i alla fall trösta sig med att han delade förstaplatsen med Sergej Karjakin efter deras inbördes remi i sista ronden, och att han seglade förbi Viswanathan Anand upp till världsrankingens förstaplats.

Läs för all del Magnus blogginlägg och om du vill ha hans partier kommenterade ska du besöka Sjakkfantomet. Båda länkarna finns fast i högerspalten.

* * * * *

Jag hoppas komma i väg till Veteran-NM som spelas i Reykjavik den 10-18 september. Det skulle vara skoj att besöka Island med all den schackkultur som finns på ön. Det finns en fast länk till turneringshemsidan under Kommande schackevenemang i den oumbärliga högerspalten.

Om det däremot visar sig vara ett seniormästerskap, det vill säga ett mästerskap för spelare över tjugo år, så är jag tveksam till att ställa upp. I det sammanhanget hänvisar jag till mitt blogginlägg om seniorbegreppet. Om du respekterar språkvårdarna och demokratiskt fattade beslut på Sveriges Schackförbunds kongress: det heter veteranklassen! Skapa inte begreppsförvirring genom att kalla det något annat!
Nordiska Veteranmästerskapet

Tävlingen spelas i Taflfélag Reykjaviks trevliga och rymliga lokaler. Tävlingsledarna är Islands tre mest rutinerade. Som framgår av deltagarlistan är Friðrik Ólafsson redan bland de anmälda. Ulf Andersson har fått en specialinbjudan. Nuvarande mästaren Heikki Westerinen från Finland väntas vara med. Han vann övertygande i Fredrikstad 2009.

Hotellet som erbjuds är billigt och ligger centralt. Medeltemperatur i mitten av september är 5 till 15 grader och det är ljust 15 till 16 timmar.

Gunnar Finnlaugsson
* * * * *

Här är kombinationsövningen som sprack, hämtad från gårdagens rond i Taganrog.

Marina Romanko – Jelena Zaiatz
Svart drarPartifortsättningen blev 25...Tb2! 26.uppg. Japp, vits dam är hotad och efter 26.Txb2 Txb2 27.Dxb2 Sd3+ är det inget snack om saken. Så gjorde jag det som man måste göra i sådana fall: vände mig till Fritz för en kostnadsfri konsultation. Fritz gav 26.Kf1! Txc2 27.Txb8+ Kg7 28.Txc2 och vit kan kämpa vidare i motvind.

Ibland är det kanske så att man i sådana fall ger upp för snabbt för att visa att man trots allt har förstått vad det handlar om, att man är rädd att en funderare efter 25...Tb2! skulle ses som ett utslag av bristande schackuppfattning. Jag tror inte att Jelena Zaiatz övervägde 26.Kf1! innan hon gav upp.