söndag 7 augusti 2011

Erik Blomqvist klarade GM-normen

Igor Kurnosov kom ensam i topp i Politiken Cup. Foto: Calle Erlandsson

För fyra år sedan tog Erik Blomqvist sin första GM-inteckning. Det var i Politiken Cup. Nu kom han tillbaka till Helsingör och upprepade bravaden. Det här är en av hans favoritturneringar. Tidigare i sommar vann han Mästarelitgruppen i Västerås. Den grabben hör förvisso hemma i SM-gruppen.

Erik blev bäst av svenskarna. Han slutade på 20:e plats med 7 poäng. Ryssen Igor Kurnosov segrade på 8,5 poäng. Jonny Hector fick skönhetspriset för sin vinst mot Daniel Fridman.

Apropå skönhetspartiet: när jag har kommenterat ett parti där Jonny är inblandad så vet jag vad som gäller. När jag sedan träffar honom så får jag veta hur lite jag har förstått. Nu handlar det om ställningen efter 1.e4 c6 2.d4 d5 3.f3 Db6 4.Sc3 dxe4 5.fxe4 e5 6.Sf3 exd4 7.Sxd4 Sf6 8.e5 Sg4 9.e6 Lxe6


Jonny: ”Du förbigår 10.Lc4 med tystnad. Du har missat hur fantastiskt det draget är.”

Jag krälar i stoftet och ber om ursäkt. Läsarna ombedes att komplettera mina bristfälliga kommentarer med följande text efter 10.Lc4: ”Ett fantastiskt drag.” alternativt ”Ett fantastiskt drag!” Det finns dessvärre en överhängande risk att den typen av misstag kommer att upprepas gång på gång. Vad gäller öppningen i det partiet så låter Jonny förstå att hans prepp slutade efter fyra drag. Nu tror jag att jag har fått med det viktigaste.

På färjan över Sundet bestämde jag mig för att söka upp fransmannen Nicolas Giffard i spellokalen för att se hur han ser ut idag. Senast jag mötte honom var i en öppen turnering i Bagneux, en förort till Paris, sommaren 1976. Då var vi båda moderiktigt långhåriga. Han spelade vit, det blev Franskt och han vann vackert. Partiet publicerades i bland annat franska Europe Echecs. Skulle han komma ihåg mig? Väl framme på Konventum fanns det många jag ville tala med och en lunchinbjudan från Christin Andersson tackar jag inte nej till. När jag plötsligt kom att tänka på Giffard upptäckte jag att han hade suttit på bord 29, vunnit och försvunnit. Jag vet fortfarande inte hur han ser ut nuförtiden.

Det är för övrigt mötena som lockar mig till en turnering som åskådare. Då har jag ungefär noll koll på spelet. Om man är mest intresserad av dramatiken på brädena så får man stanna hemma vid datorn.

* * * * *

Nils Grandelius är med på banan igen efter dagens vinst i junior-VM. Han har 4,5 poäng efter sex ronder. Italienaren Axel Rombaldoni, som slog Nils i tredje ronden, leder mycket överraskande på maximala 6 poäng. I flickgruppen har Inna Agrest 4 poäng.