lördag 13 augusti 2011

Stormästarschack i Göteborg

Jon Ludvig Hammer är topprankad i Manhems GM-turnering. Foto: Calle Erlandsson

Idag klockan tre – direktsändningslänken finns förstås på plats i den oumbärliga högerspalten – inleds Manhems GM-turnering i Göteborg. I rond 1 spelar:

Jon Ludvig Hammer – Michael Richter
Sune Berg Hansen – Daniel Semcesen
Tiger Hillarp Persson – Jasmin Bejtovic
Victor Nithander – Emanuel Berg
Magnus Carlhammer – Axel Smith


Matti Svenn kommer att rapportera här på bloggen och jag hoppas att du som är där med kamera hör av dig med bilder. Det är alltid skoj att ha ett urval. Och spelarna uppmanas att underlätta Mattis uppgift genom att spela underhållande partier.

* * * * *

Det är ett hektiskt spelprogram i Riga. Krister Lagerborg kommer med en rapport inför dagens dubbelrond.
I Riga Technical University Open grupp A har nu sex av nio ronder avverkats. Det går fort när man spelar två partier per dag. Alberto David, som är turneringens högst rankade spelare, är i ensam ledning med 5,5 poäng. I fjärde ronden tog han en snabb remi mot näst högst rankade Jaan Ehlvest men imponerar annars med sitt säkra spel och lär bli svårstoppad. Ehlvest och Vladimir Sveshnikov följer därefter med 5 poäng. Ralf Åkesson var uppe i delad ledning efter rond fyra men hade en mindre lyckad dag igår. Förlusten mot Ehlvest i femte ronden följdes upp av en remi i sjätte vilket gör att Ralf nu har 4 poäng. Själv har jag lyckats skrapa ihop 2 poäng i B-gruppen.

Krister Lagerborg
* * * * *

Susan Polgar har världens mest lästa schackblogg så det känns skoj att hon har uppmärksammat min intervju med hennes lillasyster Judit. Länk här.