söndag 28 augusti 2011

Världscupen

Sergej Karjakin är topprankad i Chanty-Manisjsk.

Idag inleds världscupen i Chanty-Mansijsk. Topprankade bland de 128 deltagarna är Sergej Karjakin, Vasilij Ivantjuk och Sjachrijar Mamedjarov. Peter Heine Nielsen fick ett wild card och är den ende spelaren från Norden i samlingen. Vladimir Akopian och Wang Hao fick lämna sena återbud. Det innebär att deras motståndare Parimarjan Negi respektive Alexander Ivanov går direkt till rond 2. Här är hela matchlistan.

I sex ronder spelas minimatcherna över två långpartier med eventuellt särspel med kortare betänketid på tredje dagen. Finalen går över fyra långpartier. Av de åtta VM-kandidaterna kommer tre från världscupen, så jag förmodar att det även blir en match om tredjeplatsen. Länken till direktsändningen finns självfallet på plats i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Vännen Fredrik ville spela en blixtmatch med mig igår. Jag förklarade för honom att jag inte kan spela schack med en högernäve som inte fungerar som den ska. Han sa att det var just därför han ville utmana mig. Det är den tonen som gäller när vi talar schackuppgörelser. Men jag är alltså inte upplagd för handikappblixt.

På neurofysiologiska kliniken konstaterades med hjälp av elstötar att min ulnarisnerv är klämd vid armbågen, därav smärtan i höger lill- och ringfinger. Efter sex veckor med möget ser jag ännu inte något ljus i nervtunneln. Jag är inte särskilt tänd på idén att en handkirurg ska gå in och ställa det hela till rätta.

Det är bra smärtsamt att jobba vid tangentbordet och jag är mycket tacksam för att mina ”sjukvikarier” har gått in och fyllt bloggen. Jag ser verkligen fram emot att kunna återkomma med full kraft.

För att ha något schackligt att se fram emot har jag anmält mig till Malta Open i november. Grannen Stellan har fått en speciell inbjudan till turneringen, så den här gången får jag resesällskap. Länken till turneringen finns under Kommande schackevenemang. Stellan har kollat upp att de angivna hotellpriserna verkligen gäller. Enkelrum på fyrstjärnigt hotell inklusive frukost: cirka 175 kronor. Det låter som en prisnivå från 1960-talet. Malta finns plötsligt med i mina funderingar kring vinterboende.