måndag 31 oktober 2011

Ny elo-lista från Fide

Magnus Carlsen är fortfarande världsetta. Foto: Calle Erlandsson

Den världsranking som gäller från den 1 november publicerades av Fide redan idag. Det är inte några dramatiska förändringar i världstoppen eller i Sverigetoppen för den delen. Evgenij Agrest och Ferdinand Hellers är inte noterade för några elo-beräknade partier de senaste månaderna men toppar som synes fortfarande Sverigelistan med Hans Tikkanen på tredje plats.

Hans deltog i en öppen turnering, e2e4 London Gatwick Premier, som avslutades igår. Han delade andraplatsen en halv poäng efter Mark Hebden. Det kostade en del elo-poäng, men den avräkningen kommer först på nästa lista. Det finns en viss tröghet i systemet.

* * * * *

Slog en signal till grannen Stellan och där satt han och analyserade med Nils Grandelius. Prepp inför Lag-EM, kan man tänka. De drar iväg till Grekland på onsdag. Första ronden på torsdag. En påminnelse om den svenska laguppställningen: Hans Tikkanen, Nils Grandelius, Pontus Carlsson, Daniel Semcesen och Stellan Brynell (spelande lagkapten). Sverige är rankat på 25:e plats, Danmark på 24:e. Andra får göra upp om medaljerna.

* * * * *

Som framgått av dagens direktsändning vann Viswanathan Anand finalen i Corsica Masters mot Sjachrijar Mamedjarov med 2-0. Här är partierna.