fredag 2 december 2011

Återupptaget bloggande

Magnus Carlsen efter triumfen i Tal Memorial. Nu är han i London. Foto: russiachess.org

Det har blivit en ofrivillig semester från bloggandet efter hemkomsten från Malta på grund av datorbrist hemmavid. Jag saknar min kära laptop väldigt mycket. Den försvann alldeles för tidigt och har inte lämnat något spår efter sig. Är det så här det känns när katten har sprungit bort? Nu har saknaden avhjälpts hjälpligt; jag har skaffat en minidator av ungefär det slag som jag med stor tacksamhet lånade av Jes i Bugibba. Den lilla krabaten har sina begränsningar, men inte större än att jag åter kan hantera text och bilder. Då kör vi.

Imorgon startar London Chess Classic och detta är lottningen för rond 1:

Vladimir Kramnik – Hikaru Nakamura
Levon Aronian – Luke McShane
Magnus Carlsen – David Howell
Michael Adams – Vishy Anand


Den nionde spelaren, Nigel Short, inleder med frirond men kommer inte att vara arbetslös. Det är så fiffigt ordnat att spelaren som har frirond hjälper till med att kommentera den rondens fyra partier. I fjolårets turnering var videosändningarna fantastiskt bra och nu lär de bli ännu bättre. Shorts besök i kommentatorrummet förra gången var höjdpunkter i direktsändningen. Det här kommer att bli skoj.

På Malta berättade Axel Smith att han skulle direkt vidare till London, där han ska spela med i den öppna turnering som arrangeras parallellt med superturneringen. Där får han sällskap av bland andra Hans Tikkanen, Emanuel Berg och Tiger Hillarp Persson. I den speciella damturneringen håller jag tummarna för Oksana Vovk (som slog mig senast i danska divisionsturneringen). Det blir direktsändning även från dessa båda evenemang – länkar i den oumbärliga högerspalten (d.o.h.).

För egen del väntar några hårda dagar. Imorgon lördag två fester, på söndag ska jag spela schack (serieschack, turneringar avstår jag ifrån tills vidare) och på måndag tänker jag åka över Sundet och kolla på Grandelius Show. Där kommer jag att vara närvarande vid uppladdningen bland tallrikar, glas och bestick. Det finns säkert anledning att återkomma i ärendet.