tisdag 13 december 2011

World Mind Games i Peking

Pia Cramling uppträder i Peking. Foto: sportaccord2011.fide.com

Tidsnöd råder. Ett försenat nummer av Korrschack tar det mesta av min tid i anspråk, och jag har inte hunnit följa Mind Sports Games i Peking. De av er som följer twitterflödet har i alla fall kunnat se resultaten, och de som varit mer intresserade än så har förstås besökt turneringshemsidan - länk under Aktuella turneringar i d.o.h.

Nu har jag i stora drag snappat upp vad som har hänt och här följer en rekapitulation. Det är alltså separata turneringar för sexton herrar och lika många damer och det är nordiskt deltagande i båda avdelningarna. Pia Cramling är med och Peter Heine Nielsen fick en plats när David Navara lämnade återbud.

De första tre dagarna fredag-söndag var det snabbschack. Vinnare blev Wang Hao och Alexandra Kosteniuk. Peter och Pia kom på elfte respektive nionde plats. Det här inträffade i första ronden:

Ruslan Ponomariov – Peter Heine Nielsen
Vit drarLika många bönder i ett slutspel med olikfärgade löpare. Då är det ofta remi, men här har vi ett undantag. Det är dragtvång som är segerreceptet.
39.Lg7! h5 40.gxh6 Kh7 41.Kc7 Kg8 42.Kd6 Lc4 43.Ke7 uppg.
Det är vinst efter exempelvis 43...Le2 44.h7+ Kxh7 45.Kxf7 Lh5 46.Kf8 g5 47.hxg5 Lg6 48.f7 Lh5 49.Ke7 o.s.v.

Sedan följde två dagar blixt måndag-tisdag. Här segrade Maxime Vachier-Lagrave och Hou Yifan, medan det nordiska inslaget kom i skymundan. Peter och Pia intog sistaplatserna. Idag har det varit vilodag och onsdag-torsdag bjuds det på blindschack. Den som vill vara med från de båda dagarnas inledande ronder får ställa väckarklockan. Imorgon är det rondstart kl 6 (lägg till sju timmar och du får Pekingtid) och det är en timme tidigare på torsdag. Betänketiden i blindschacket anar jag inte, den informationen finns inte på turneringens hemsida. Någon som vet?

Peter Heine Nielsen med kärestan Viktorija Cmilyte i Peking. Foto: sportaccord2011.fide.com