onsdag 14 december 2011

Blindschack i Peking

Alexandra Kosteniuk framför en dator där skärmen visar ett bräde utan pjäser. Det är blindschack i Peking. Foto: sportaccord2011.fide.com

Idag spelades de två första ronderna i blindschackturneringarna i World Mind Games. Betänketiden är tjugo minuter plus tjugo sekunders tillägg efter varje drag. Det är upplagt för grova misstag och missar av det slag som skulle kunna ha gjorts även om spelarna sett pjäserna och haft mer betänketid. Jag tänker till exempel på följande partiställning:

Viktorija Cmilyte – Hou Yifan
Vit drarSpringaren på e2 är hotad och Cmilyte garderade den med 30.Te1. I ett långparti hade hon troligen funnit 30.Txg7+! Kxg7 31.Sg3 vilket efter avveckling hade resulterat i en klart bättre ställning för vit med merbonde. I partifortsättningen svajade partiet fram och tillbaka och till slut var det ändå Cmilyte som höstade in poängen.

I damturneringen spelade Pia Cramling två remier, medan Peter Heine Nielsen öppnade med remi och vinst (mot Sergej Karjakin). Det är Nana Dzagnidze respektive Vasilij Ivantjuk som leder turneringarna på 2 poäng.