tisdag 27 december 2011

Reggio Emilia – del 1

Alexander Morozevitj var lyckosam mot Fabiano Caruana. Foto: Wikimedia Commons

INGEMAR JOHANSSON:
Att schack är ett grymt spel exemplifierades än en gång i första ronden av årets upplaga av den klassiska turneringen i Reggio Emilia. Hemmasonen Fabiano Caruana såg ut att gå mot en säker seger mot en av förhandsfavoriterna, Alexander Morozevitj, när han plötsligt satte bort allt i den ömsesidiga tidsnöden. Dessförinnan hade Moro misshandlat en ganska lovande ställning, som härrörde ur en partiöppning där man följde teorin i Tjigorinvarianten av Spanskt i 23 drag. Det var Morozevitj som avvek, men det var förmodligen inte fråga om en s.k. prepp. Hur som helst tappade han så småningom greppet, vilket Caruana kvitterade med sin tidsnödsmiss. Så här gick det till:

Fabiano Caruana - Alexander Morozevitj
Vit drarEfter ett växlingsrikt parti har Caruana ryckt åt sig en tydlig fördel. Hans d-bonde är inte att leka med. Två fortsättningar är närliggande och båda befäster fördelen, dels a) 47.d7 Lxc4 48.dxc8D Dxc8 49.Dd1 och dels b) 47.Dd3! Lxc4 48.Dxe4+ Kh8 49.d7 Tb8 50.Dxe5 Dg8 51.Txg7 Dxg7 52.Dxb8+. Istället raserades allt i ett enda drag med
47.Sc7??
Tanken måste väl ha varit att spela Sc7-e6 följt av Txg7, men det omöjliggörs strax.
47...Lxc4!
Allt annat förlorar.
48.Dxc4 Sxd6 49.Se6 Sxc4!
Oklarare är 49...Txc4?! 50.Sxd8 Sxf7 51.Sxf7.
50.uppg.

Turneringen omfattar sex spelare och är dubbelrondig. Högst rankad är Vasilij Ivantjuk (2775), tämligen tätt följd av Morozevitj (2762); därefter radar Hikaru Nakamura (2758), Nikita Vitjugov (2729), Fabiano Caruana (2727) och Anish Giri (2714) upp sig. Från början var tanken att fjolårssegraren Vugar Gasjimov skulle delta, men han har, eventuellt utan eget vetskap, ersatts av Morozevitj. Orsaken är minst sagt oklar. Arrangörerna har inte lämnat någon förklaring, men enligt Gasjimovs bror – som också är hans agent – är den troliga orsaken att Gasjimov ville ha med sig sina föräldrar till Reggio Emilia, vilket på något vis tycks ha stött på patrull. Gasjimov deltar i stället i den samtidiga turneringen i San Sebastian. Föräldrarna däremot är kvar i Azerbajdzjan.

Första rondens partier i övrigt var ganska jämna, men Vitjugov dukade under i lika ställning mot Nakamura, medan partiet mellan Ivantjuk och Giri mer logiskt slutade med remi.

Ställning efter första ronden:
1-2) Alexander Morozevitj, Hikaru Nakamura 1; 3-4) Anish Giri, Vasilij Ivantjuk 0,5; 5-6) Fabiano Caruana, Nikita Vitjugov 0 poäng.

* * * * *

LG: Första dagen i Rilton Cup slutade i besvikelse för herr och fru Socko, det polska stormästarparet. Monica förlorade mot Limhamnsjunioren Linus Johansson medan topprankade Bartosz fick nöja sig med remi mot Rolf Bergström:

Rolf Bergström – Bartosz Socko
Vit drarDet ser kritiskt ut för vit, det är något med andra raden och en a-bonde som ligger i startblocken. Men Bergström fann en snygg räddning.
34.Sh4!! Txe3 35.Sfg6+ Lxg6 36.Sxg6+ Kh7 37.Sf8+ Kh8 38.Sg6+ Kh7 remi

Som framgår av resultatredovisningen – länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten – var det fler högrankade som fick släppa ifrån sig halvpoäng på toppborden.

* * * * *

Kina vann damernas lag-VM med Ryssland och Georgien på de andra medaljplatserna.