söndag 22 april 2012

Aronian mot Kramnik

Vladimir Kramnik har med sig hustrun och dottern Daria i Zürich. Foto: chess-news.ru

Under första partiet i vänskapsmatchen mellan Levon Aronian och Vladimir Kramnik i Zürich fick vi ett tydligt tecken på att Kramnik har dragit ner på ambitionsnivån. Han uppträder inte längre som en seriös kandidat till VM-titeln. Hans dotter Daria såg vid lottdragningen till att pappa fick vit i första partiet (av sex) men det slutade inte som det var tänkt. Det var i följande ställning som Kramniks bristfälliga förberedelser visade sig.

Vladimir Kramnik – Levon Aronian
Svart drarKramnik följde tanklöst ett parti Valentina Gunina-Anna Muzychuk från sista ronden i senaste dam-EM. Där spelade Muzychuk 16...Dd6? och det slutade med att Gunina vann partiet och erövrade EM-titeln. Om Kramnik kopplat på ett datorprogram när han spelade igenom partiet hade han upptäckt att svart kan lösa alla problem med 16...De6! 17.cxd7 Txd7. Aronian var inte sen att ta vara på den kunskapen och det gav honom till slut hela poängen. Via direktsändningslänken får du partierna med kommentarer av Arkadij Naiditsch. Han berättar mer om Kramniks loja prepp.

I dagens parti öppnade Aronian överraskande med 1.e4 och Kramnik anlitade samma försvar som han tog till när han en gång i tiden detroniserade Garri Kasparov; vi talar Berlinförsvaret i Spanskt. Aronian kom med en TN i trettonde draget men Kramnik lyckades hålla remi.

Imorgon är det vilodag. Tredje matchpartiet spelas på tisdag.