måndag 9 april 2012

Ryska lagmästerskapet – rond 1

Fabiano Caruana sitter på förstabordet i ShSM-64 Moskva. Foto: Calle Erlandsson

På Sovjetunionens tid och före internet var det nationella lagmästerskapet på den sidan järnridån mytiska tillställningar där för oss okända spelare uppträdde som fantomer. Man var beredd att betala lite extra för de svåranskaffade bulletinerna från den så kallade Spartakiaden. De betraktades förmodligen som statshemligheter. Numera följer vi ryska lagmästerskapet i direktsändning och det vimlar av utländska ess i laguppställningarna. Det uppträder inte längre lag från de olika försvarsgrenarna och de flesta spelarna i högsta divisionen är välkända stormästare.

ShSM-64 Moskva vann Europacupen senast och får gälla som favoriter i det ryska lagmästerskap som inleddes i dag i Sotji. I första ronden mönstrade man Fabiano Caruana, Wang Hao, Anish Giri, Alexander Riazantsev, Boris Gratjev och Jevgenij Najer. Det blev 4-2 mot EGU-Perspektiva Lipetsk. Giri och Gratjev vann, övriga remi. På Moskvalagets bänk första speldagen satt Peter Leko och Vladimir Potkin. Värt att lägga märke till: tre av lagmedlemmarna i detta guldkantade lag, Caruana, Leko och Giri, är topprankade i Sigemanturneringen, som börjar om en månad. I Sotji ska de dra åt samma håll, i Malmö ska de bekämpa varann.

En partiställning från dagens rond, den första av sju:

Ivan Popov, Rakita – Alexander Morozevitj, Economist-SGSEU Saratov
Svart drar


Trettionionde draget och förmodligen tidsnöd. Då var det kanske inte lätt att se att svart måste överge h5-bonden. Efter exempelvis 39...Td7 40.Dxh5+ Kg7 41.De2 b5 kan svart kämpa på. Men det följde:
39...Tg5?? 40.Sf3 uppg.
Morozevitj, mannen som växlar mellan genialitet och bortsättningar.

Resultat och all annan nödvändig information för att följa lagmästerskapet - länk under Aktuella turneringar i d.o.h. Partierna från Sotji finns genomspelbara här.

* * * * *

I en öppen påskturnering i Hamburg segrade Maxim Turov på 7 poäng (av 9). Svenskarnas placeringar: 7) Daniel Semcesen 6,5; 13) Axel Smith 6; 20) Martin Lokander 6; 47) Anders Livner 5; 53) Sam Kassani 5; 91) Alexis Duenas 4; 107) Tomas Segerberg 3 poäng.