onsdag 4 april 2012

Veteranernas Lag-EM – rond 9

Svenska truppen i Roganska Slatina med turneringsledaren Georg Mohr sittande till vänster. Hjärtligt tack till fotografen Bjørn Berg Johansen som försett mig med bilder under mästerskapet.

Tur att ECU-ordföranden Silvio Danailov inte var med på prisutdelningen i Rogaska Slatina. Många av pristagarna struntade i slipstvånget vilket är i strid med klädeskoden. Det som väckte mest applåder var när Viktor Kortchnoi med stort besvär äntrade scenen för att hämta priset som bäste poängplockare på förstabordet. Näst bäst var Anatoly Donchenko, Hessen och tredje bäst Jevgenij Vasiukov, Ryssland 1. Kortchnoi skakade inte hand med Vasiukov efter att ha förlorat partiet mot honom, och det upprepades på scenen. Vasiukov gjorde ett litet försök men det hade han inte mycket för. Kortchnoi ägnade honom inte en blick.

Ryssland 1 segrade närmast före Sankt Petersburg och Montenegro. Danmark kom på sjätte plats och lagkaptenen Bent Sørensen var det enda nordiska inslaget på scenen. Sverige 1 lyckades hålla undan för fjärdelaget, som ändå placerade sig före både andra- och tredjelaget. Grannlåt från sista dagen:

Veikko Rantanen, Turku – Helge Wademark, Sverige 2
Svart drar


Vits spel bygger på att svart inte kan slå springaren. Och ändå …
27...Sg4! 28.De2 exf4! 29.Dxe7 Lxd4+ 30.Kh1
Eller 30.Kf1 Sxh2 matt.
30...Sf2+ 31.Kg1 Se4+ 32.Kh1 Dxe7
och svart vann.

Jørn Sloth kom just fram och berättade att han ska bli stamgäst på den här bloggen, och han passade på att beställa ett ex av boken om kandidatsemifinalen Spasskij-Larsen i Malmö 1968. Den har varit på gång några år men nu börjar jag skymta slutet på projektet.

Det är avskedsdags. Nu packar vi väskorna och åker hem.