onsdag 25 april 2012

Berlinförsvaret och remi

Aronian och Kramnik - det är en vänskaplig match med många leenden. Foto: chess-news.ru

Det slog inte precis gnistor om fjärde matchpartiet i Zürich. Vladimir Kramnik försvarade sig åter med Berlinförsvaret i Spanskt och Levon Aronian hade inte förberett något som kunde förhindra remin. I och med att partiet varade i mindre än tre timmar bjöds publiken på ett snabbparti där resultatet inte räknas in i slutresultatet. Det är en specialregel för den här matchen. Där blev det publikknipande spel och Aronian vann. Båda partierna kan spelas igenom via direktsändningslänken i den oumbärliga högerspalten. Ställningen är 2-2 och imorgon är det fridag.

I Bulgarienmästerskapet ledde Ivan Cheparinov inför dagens rond med suveräna 6,5 poäng på sju ronder. I åttonde ronden lyckades Krasimir Rusev spela remi med Cheparinov med hjälp av – Berlinförsvaret i Spanskt. Dagens tema.

* * * * *

Om man ska möta våren i Paris kan man med fördel välja Tiger Hillarp Perssons variant. Han vann Malakoff Open. Arrangörerna var inte särskilt generösa med partier därifrån, så det var extra välkommet när Tiger tittade in på kontoret och bjöd på två kommenterade partier. Det ena sparar jag till Sydsvenskans onsdagsspalt, det andra kommer här på bloggen imorgon, tidpunkt på dygnet beroende på väderleken. Om det finns chans till solsken blir det först en utlandsresa.