lördag 28 april 2012

Öppet brev från Tiger Hillarp Persson

Foto: Calle Erlandsson

Tiger Hillarp Persson kom inte med i sommarens SM-grupp, och känner det som om det var droppen som fick bägaren att rinna över. Han har däremot blivit uttagen till svenska landslaget i höstens OS i Istanbul, ett erbjudande som han med tanke på omständigheterna har tackat nej till. Tiger har valt att framföra sin kritik mot Sveriges Schackförbunds agerande i ett öppet brev för publicering på denna blogg.
Öppet brev till Sveriges Schackförbund 
Bakgrunden till detta brev är att jag, Tiger Hillarp, har tackat nej till att representera Sverige i OS i september år 2012. Detta har jag gjort i protest mot bakgrund av att Sveriges Schackförbund har nekat mig en plats i årets SM-grupp. Brevet lämnas till Lars Grahn för publicering på hans blogg.
Beslutet om att inte delta i OS smärtar mig; först och främst för att jag har sett fram emot att spela med i ett starkt lag som representerar svenskt elitschack där man skulle haft seriösa chanser till en framskjuten placering.
När jag blev uppringd av förbundskaptenen strax före påsk fick jag veta att mitt deltagande i SM förutsatte att två andra starka stormästare skulle tacka nej. Som förklaring till att jag inte fick en plats fick jag veta att det saknades startpengar till mig; att hotellet blivit för dyrt samt att budgeten var alltför snävt tilltagen. Konkret fattades 7 000 kr (förutsatt att den som fick platsen deltar utan startpengar).
Mitt svar på beskedet om att jag inte inbjöds att delta i SM blev att jag meddelade förbundet att jag förväntade mig att de skulle anordna en plats till mig på något sätt. Jag gjorde tydligt att jag annars kommer att uppleva det mycket olustigt att representera Sverige i OS. En vecka senare fick jag veta att jag inte kom med.
Jag har uttryckt att mina möjligheter att vara en del av svenskt elitschack bygger på att Sveriges Schackförbund tar vara på mig som en resurs mer kontinuerligt. Idag upplever jag att jag hanteras som en tillgång som man använder sig av när det passar.
Detta vill jag nu säga till er i Sveriges Schackförbund:
Jag har förstått att det inte handlar om en utan två platser i SM som har tillsatts med lägre rankade spelare än mig. I telefonsamtalen med mig framstod det som att det bara handlade om en plats. Så långt jag är informerad finns det tio platser i SM-gruppen; sex av dessa är på förhand uttagna till de tre bästa från förra årets SM, en juniormästare samt nummer 1 och 2 från förra årets mästarelit-grupp. Kvar blir fyra platser varav två nu erbjöds till de högst rankade stormästarna; två platser blev över som schackförbundet fördelade efter behag. Vad jag undrar är om den andra platsen av de sistnämnda två tillsatts innan ni hade en uppfattning om det totala läget? I så fall betyder detta att jag inte hörts i frågan och då undrar jag om det är ett medvetet val att dra ner på antalet stormästare i SM?
För mig är det obegripligt att ni inte vill satsa på era OS-representanter. Att spela SM innebär för mig en viktig förberedelse och en möjlig inkomst och därmed en arbetsavlastning i övrigt, inför OS. Det tycks mig också sända märkliga signaler att ni nationellt inte vill visa fram de spelare ni sedan önskar representerar svenskt schack i ett internationellt sammanhang.
I höstas skickade ni ett relativt svagt lag till lag-EM eftersom Evgenij Agrest, Emanuel Berg, Jonny Hector, Slavko Cicak och jag tackade nej. I det läget var jag tydlig med att jag inte hade något emot att ni skickade ett lag förutsatt att det inte gick ut över OS eller SM 2012. Här fick jag lugnande besked av förbundskaptenen. Det har jag nu lite svårt att smälta eftersom ni hävdar ekonomiska orsaker till att jag inte erbjuds deltagande i SM.
Som en sista utväg, om alla andra möjligheter uttömts, önskar jag att ni övervägt att lösa mitt deltagande i SM ekonomiskt genom sponsring. Om ni ansåg att sökandet av sponsorer var ett svårt eller omständligt alternativ hade jag kunnat komma med förslag på vart ni skulle vända er. Ni hade inte behövt dra ner på platser för stormästare och då hade ni kunnat satsa på alla de spelare ni önskar i ett eventuellt OS-lag.
Att leva som elitschackspelare i Sverige är minst sagt en utmaning. Möjligheterna att lägga ner tiden och kraften som krävs och samtidigt klara sin försörjning är mycket snäva. Jag har under min tid som Stormästare alltid ställt upp för svenskt schack. Jag gör mitt bästa för att ställa upp i media och försöker vara en ambassadör för schack i alla sammanhang; jag tackar aldrig nej till att analysera ett parti och tar sällan snabba remier. Då jag fått uppdrag av er i Sveriges schackförbund har jag varit medgörlig, accepterat relativt låg ersättning vid uppdrag, rest långa omvägar för att få ner kostnader till turneringar utomlands m.m.
I relation till ovanstående upplever jag att ni i förbundet, under de senaste sex åren, inte har bemött mig på ett värdigt sätt. Jag har vid några tillfällen bokats till turneringar som i sista stund avbokats. Detta har medfört att jag förlorat stora och viktiga inkomster och möjligheter att delta i andra turneringar då uttagningstiderna gått ut; till exempel var det till följd av förbundets agerande som jag inte fick möjlighet att delta i Täby Scandinavian Open 2007 (känd för att ha haft bilar som priser till de bästa Nordiska spelarna). Den gången bad jag om ekonomisk ersättning för den inställda Kinamatchen, men fick ett ”ledsen, men vi har inte råd” till svar. Jag erbjuds genomgående låga ekonomiska ersättningar (SM och OS är relativa undantag) och bokningarna sker med för kort varsel.
Ett exempel på ovanstående är att jag några dagar efter att jag har fått det slutgiltiga beskedet om att jag inte blir uttagen till SM får jag en inbjudan till ett ungdomsläger i juni:
”Hej Tiger, i sommar kommer vi åter försöka oss på en 'elitgrupp' vid sommarlägret i Halland. Vi bjuder in de kadetter som har minst 1700 i ranking. Max 10 deltagare. Lägret hålls 16-19/6. Är du intresserad? Ersättningen till elittränaren är 3.800 kronor. Jag är sent ute och behöver ett snabb svar!”
Vi gör en snabb överslagsräkning; fyra dagar, 3 800 kr = 950 kr om dagen före skatt. Lägret går över en helg och jag behöver minst två dagars förberedelser utöver de fyra lägerdagarna (vilket ger en ersättning på 630 kr före avdragen skatt!). Jag uppfattar inte detta som en ”elitgrupp” utan en ren potemkinkuliss; för ingen kompetent tränare med självrespekt kan acceptera det erbjudandet (om det inte medföljer andra fördelar som jag då aldrig har sett röken av …). Då inga kvalificerade tränare kan tacka ja till detta erbjudande ser jag inte detta som ett läger för att utveckla en elit. Det blir ett elitläger för att framstå som att man utvecklar en elit. Det är fjärde gången på fyra år som jag tackar nej till något liknande.
Så min slutliga fråga till er i Sveriges Schackförbund är: Vem ansvarar för att säkerställa att det finns en vuxen elit som fungerar som motivatörer, förebilder och tränare för framtidens schack?
Hälsningar
GM Tiger Hillarp Persson
P.S. Jag vill göra klart att min kritik på inget vis riktar sig mot de spelare som har accepterat platser i SM-gruppen.