fredag 1 mars 2013

Taktiska missar i Zürich

Fabiano Caruana distanserade världsmästaren och VM-kandidaterna. Foto: chess-news.ru

Sista ronden i Zürich präglades av rejäla taktiska missar. Först var det Vladimir Kramnik som efter att ha pressat Vishy Anand gjorde bort sig ordentligt, och det utan att vara i minsta tidsnöd. När partiet var över lämnade Kramnik spellokalen skyndsamt. Det var inte läge för en efteranalys.

Vishy Anand – Vladimir Kramnik
Svart drar


Efter dambyte är det ömsesidiga chanser, men ...
21...Db8? 22.Txa6 Txa6 23.Dxd3 Dxb2 24.Tb1


Anand i kommentatorrummet: ”Han missade kanske Tb1.” Det mellandraget ser till att dubbelhotet mot a6 och e2 är reellt.
24...Td6 25.Dxe2 Da2 26.Db5 c6 27.Db2 uppg.

Så kom världsmästaren upp i femtio vinstprocent. I det läget kunde Fabiano Caruana säkra en odelad förstaplats med remi, men han kunde ganska riskfritt spela på vinst sedan Boris Gelfand förlorat en bonde.

Fabiano Caruana – Boris Gelfand
Svart drar


30...Dd6?
Svart håller jämvikten efter till exempel 30...Se5! 31.Txc7 Txc7 32.Db5 Tc8.
31.Te8+! Txe8 32.Dxd6 Sxd6 33.Txc7


Även om Gelfand var bonde under efter det intermezzot så fanns det hyfsade remichanser, men han misskötte slutspelet och förlorade.

Partierna genomspelbara.

Slutresultat:
Caruana 4; Anand 3; Kramnik och Gelfand 2,5 poäng.

Det är bara två veckor kvar till kandidatturneringen i London och de båda VM-kandidaterna Kramnik och Gelfand får lämna genrepet utan att ha vunnit ett enda parti. Caruana får inte vara med och leka i London. Och under tiden har VM-kandidaten Magnus Carlsen laddat upp i Las Palmas tillsammans med Peter Heine Nielsen.

* * * * *

I går skrev jag något om att jag gärna sett något direktsänt parti med grannen Stellan, och genast tillfredsställer arrangörerna i Cappelle la Grande denna önskan. Det kallar jag service. Och hur uppträdde Stellan nu när han fick chansen att visa sig i strålkastarljuset? Tja, en solid remi som svart mot högre rankade Alexandre Danin. Det är väl okej, inte precis någon pulshöjare.

Svenskarnas poängskörd inför morgondagens tidiga slutrond: Stellan Brynell 5,5; Erik Blomqvist 5; Sebastian Nilsson, Martin Lokander och Daniel Semcesen 4,5 poäng.